Prženo tijesto poput uštipaka ili mekika čest je izbor za doručak ili večeru.
Ipak, mnogi se suočavaju s problemom viška masnoće koju ova peciva upiju tijekom prženja – no postoje dva jednostavna trika kako to izbjeći.
Prašak za pecivo ili soda bikarbona
Jedan od načina za savršene uštipke i mekike je upotreba sode bikarbone ili praška za pecivo, koje treba prosijati zajedno s brašnom. Time se smanjuje upijanje masnoće tijekom prženja u dubokom ulju.
Važno je i da ulje u kojem pržite bude jako zagrijano – u tom slučaju ono trenutno zatvara površinu tijesta i sprječava upijanje masti.
Rakija
Prokušani način da tijesto ne upije višak ulja jest da u njega, dok ga mijesite, dodate čašicu rakije. Nakon što pomiješate brašno, jaja, mlijeko i ostale sastojke, u smjesu jednostavno dodajte malu čašicu rakije, prenosi N1.
Uštipci će biti lagani i neće upiti ni kap ulja. Ovo je stari trik koji su koristile još naše bake, ali se danas rijetko spominje. Ne morate brinuti – okus rakije neće se osjetiti, a pomoći će da tijesto ostane suho i hrskavo. Ako ipak želite dodati i aromu, možete upotrijebiti istu količinu ruma.
Slika je ilustracija
Foto: Pixabay