Ako tražite recept za pečenu janjetinu iz pećnice koji će svaki put ispasti savršeno, na pravom ste mjestu. Ova tradicionalna delicija, omiljena na obiteljskim okupljanjima, blagdanima i svadbama, spoj je sočnog mesa, hrskave korice i neodoljivih mediteranskih aroma. Uz naš provjereni recept i nekoliko jednostavnih koraka, pripremit ćete jelo koje će mirisom ispuniti cijelu kuću i oduševiti baš svakog gosta.
Pečena janjetina jedno je od onih jela koje u Hrvatskoj ima gotovo kultni status – od uskrsnog ručka do svadbenih svečanosti. Iako mnogi misle da je riječ o zahtjevnom jelu, uz pravi odabir mesa, malo strpljenja i nekoliko provjerenih trikova, dobit ćete sočnu, mirisnu janjetinu s hrskavom koricom koja se topi u ustima.
Sastojci (za 6–8 osoba)
- 2,5 – 3 kg janjećeg buta ili plećke
- 4–5 češnjeva češnjaka
- 3 grančice svježeg ružmarina
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica krupne morske soli
- svježe mljeveni crni papar
- 200 ml bijelog vina
- 150 ml vode ili temeljca
- (po želji) 4–5 krumpira narezanih na ploške, za prilog
Priprema
1. Pripremite meso
Meso operite, posušite kuhinjskim papirom i oštrim nožem napravite male proreze. U svaki prorez utisnite komadić češnjaka i listić ružmarina. Tako će se aromatični sokovi prožeti duboko u meso.
2. Mariniranje
Janjetinu premažite maslinovim uljem, posolite krupnom morskom soli i pospite svježe mljevenim paprom. Ostavite da odstoji barem sat vremena na sobnoj temperaturi ili preko noći u hladnjaku, prekrivenu folijom.
3. Pečenje
Pećnicu zagrijte na 180 °C. Stavite janjetinu u veliki lim za pečenje, podlijte bijelim vinom i vodom ili temeljcem. Pokrijte aluminijskom folijom i pecite oko 1,5 sat.
4. Završno zapečenje
Nakon tog vremena uklonite foliju, dodajte krumpire oko mesa (ako ih koristite) i nastavite peći još 45 minuta do 1 sat, povremeno podlijevajući sokom iz lima. Meso je gotovo kad dobije zlatno-smeđu, hrskavu koricu, a sokovi postanu gusti i aromatični.
5. Odmor prije posluživanja
Kad je pečena, izvadite janjetinu iz pećnice i ostavite je 10 minuta da “odmori” pod folijom. To će pomoći da se sokovi ravnomjerno rasporede.
💡 Savjet urednika: Za još bogatiji okus, u tekućinu za podlijevanje možete dodati nekoliko zrna pimenta, lovorov list ili komadić limunove korice.