Pečena janjetina iz pećnice: Tradicionalni recept koji uvijek uspije

Pečena janjetina iz pećnice: Tradicionalni recept koji uvijek uspije

Ako tražite recept za pečenu janjetinu iz pećnice koji će svaki put ispasti savršeno, na pravom ste mjestu. Ova tradicionalna delicija, omiljena na obiteljskim okupljanjima, blagdanima i svadbama, spoj je sočnog mesa, hrskave korice i neodoljivih mediteranskih aroma. Uz naš provjereni recept i nekoliko jednostavnih koraka, pripremit ćete jelo koje će mirisom ispuniti cijelu kuću i oduševiti baš svakog gosta.

Pečena janjetina jedno je od onih jela koje u Hrvatskoj ima gotovo kultni status – od uskrsnog ručka do svadbenih svečanosti. Iako mnogi misle da je riječ o zahtjevnom jelu, uz pravi odabir mesa, malo strpljenja i nekoliko provjerenih trikova, dobit ćete sočnu, mirisnu janjetinu s hrskavom koricom koja se topi u ustima.

Sastojci (za 6–8 osoba)

  • 2,5 – 3 kg janjećeg buta ili plećke
  • 4–5 češnjeva češnjaka
  • 3 grančice svježeg ružmarina
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica krupne morske soli
  • svježe mljeveni crni papar
  • 200 ml bijelog vina
  • 150 ml vode ili temeljca
  • (po želji) 4–5 krumpira narezanih na ploške, za prilog

Priprema

1. Pripremite meso
Meso operite, posušite kuhinjskim papirom i oštrim nožem napravite male proreze. U svaki prorez utisnite komadić češnjaka i listić ružmarina. Tako će se aromatični sokovi prožeti duboko u meso.

2. Mariniranje
Janjetinu premažite maslinovim uljem, posolite krupnom morskom soli i pospite svježe mljevenim paprom. Ostavite da odstoji barem sat vremena na sobnoj temperaturi ili preko noći u hladnjaku, prekrivenu folijom.

3. Pečenje
Pećnicu zagrijte na 180 °C. Stavite janjetinu u veliki lim za pečenje, podlijte bijelim vinom i vodom ili temeljcem. Pokrijte aluminijskom folijom i pecite oko 1,5 sat.

4. Završno zapečenje
Nakon tog vremena uklonite foliju, dodajte krumpire oko mesa (ako ih koristite) i nastavite peći još 45 minuta do 1 sat, povremeno podlijevajući sokom iz lima. Meso je gotovo kad dobije zlatno-smeđu, hrskavu koricu, a sokovi postanu gusti i aromatični.

5. Odmor prije posluživanja
Kad je pečena, izvadite janjetinu iz pećnice i ostavite je 10 minuta da “odmori” pod folijom. To će pomoći da se sokovi ravnomjerno rasporede.

💡 Savjet urednika: Za još bogatiji okus, u tekućinu za podlijevanje možete dodati nekoliko zrna pimenta, lovorov list ili komadić limunove korice.