Tiramisu je klasik talijanske kuhinje koji je osvojio cijeli svijet, ali mnogi se boje pripreme zbog sirovih jaja u kremi. Dobra vijest je da se može napraviti i bez njih, a okus je jednako kremast i bogat – možda čak i laganiji. Ovaj recept savršen je za sve koji žele desert koji izgleda profinjeno, a sprema se bez puno komplikacija.
Sastojci (za 6–8 porcija)
- 300 g piškota
- 250 g mascarponea
- 250 ml vrhnja za šlag
- 70 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 250 ml jake kave (ohlađene)
- 2 žlice ruma ili likera od kave (po želji)
- kakao u prahu za posipanje
Priprema tiramisua
1. Priprema kreme
U posudi izmiksajte vrhnje za šlag dok ne postane čvrsto. U drugoj zdjeli pomiješajte mascarpone, šećer u prahu i vanilin šećer pa kratko izmiješajte dok ne dobijete glatku kremu. Lagano umiješajte šlag u mascarpone smjesu kako bi krema ostala prozračna.
2. Kava i piškote
Skuhajte kavu i pustite da se ohladi. Po želji dodajte rum ili liker od kave. Piškote kratko umačite u kavu – doslovno na sekundu – jer će se inače previše razmočiti.
3. Slaganje tiramisua
Na dno staklene posude posložite red piškota. Premažite ih polovinom kreme. Ponovite postupak – piškote, pa krema. Završite slojem kreme.
4. Hlađenje
Posudu prekrijte folijom i ostavite tiramisu da se hladi u hladnjaku najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.
5. Završni dodir
Prije posluživanja obilno pospite gorkim kakaom u prahu. Za dodatni šarm možete dodati i par listića tamne čokolade.
💡 Savjet urednika: Ako želite malo svježine, između slojeva možete ubaciti tanko narezane jagode ili maline. Tiramisu će tako dobiti voćnu notu i postati idealan desert za ljetne dane.
👉 Ovaj tiramisu bez jaja brzo će postati vaš omiljeni recept – jednostavan, kremast i bez brige oko sirovih sastojaka. Idealno za brze slastice, obiteljska druženja ili kad želite impresionirati goste bez previše muke.
Možda niste znali: Kako je nastao tiramisu
Tiramisu, danas jedan od najpoznatijih talijanskih deserata, nastao je relativno kasno u odnosu na druge klasične slastice. Većina povjesničara kuhinje slaže se da je recept oblikovan 1960-ih godina u sjevernoj Italiji, u regiji Veneto ili u Trevisu, iako postoji nekoliko verzija o autorstvu.
Tradicionalno se radi od piškota umočenih u kavu, slojeva mascarpone kreme i kakaa na vrhu. Njegovo ime na talijanskom znači “podigni me” ili “razveseli me”, što upućuje na kombinaciju kave, kakaa i šećera koji daju energiju i popravljaju raspoloženje.
Foto: Teleskop