Ivo Banac ne vidi politički potencijal u sucu Kolakušiću: Neće postići ništa značajno, nije prepoznatljiv većini birača

Ivo Banac ne vidi politički potencijal u sucu Kolakušiću: Neće postići ništa značajno, nije prepoznatljiv većini birača

Profesor i analitičar Ivo Banac smatra da  sudac Mislav Kolakušić  neće  biti iznenađenje na europskim izborima kao što je to bio  komičar Zelenski na predsjedničkim izborima u Ukrajini.

“Mislim da što se tiče njega, tu neće biti ničeg značajnog. Kolakušić nije ličnost koja je prepoznatljiva većini birača, za razliku od Zelenskog koji je bio prisutan u svim kućama u Ukrajini. Ima takvih ljudi kod nas na estradi, u sportu, koji bi mogli polučiti određene rezultate”, rekao je Banac na N1 televiziji.

Banac smatra da su i HDZ i SDP u priličnoj krizi, ali iz različitih razloga.

“Kriza SDP-a je nešto temeljitija jer socijaldemokratski odgovori na krizu u Europi nisu jasno prepoznatljivi, gube na težini u Europi i izvan Europe. HDZ, to je pitanje njihove politike. Plenković je politiku temeljito promijenio, ostavio dio baze bez daha, ne znaju bi li zbog stare vjere ostali u taboru ili će tražiti alternativne mogućnosti. Doći će do raskola desnih glasova, kud će to ići, vidjet ćemo što će tko pokupiti”, rekao je profesor Banac.

Misli da referendumska inicijativa “67 je previše”, obljetnica Bleiburga i “Hod za život” neće pretjerano utjecati na rezultate izbora.

“Što se tiče pitanje mirovinske reforme, ne znam koliko to može biti važno u kontekstu europskih izbora. Bernardić i SDP potpisuju za referendum protiv onog što su sami izglasali, dok je HDZ je za mirovinsku reformu, a 2012. su glasali protiv. Nama treba reforma izbornog sustava, dosta toga je čudno. Gospodin Plenković je rekao, izbrisavši sigurnu pobjednicu Marijanu Petir s liste, da oni stavljaju članove stranke, a onda je stavio Željanu Krišto koja ne samo da nije u HDZ-u, nego nije ni iz Hrvatske”, rekao je.

 

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina