Andrija Hebrang podržava Škorin prijedlog: Sadašnji sustav doveo je Pupovca na vlast

Andrija Hebrang podržava Škorin prijedlog: Sadašnji sustav doveo je Pupovca na vlast

Bivši ministar zdravstva i obrane Andrija Hebrang izjavio je da podržava Škorin prijedlog povećanja predsjedničkih ovlasti, rekavši da je to sustav koji je bio na snazi dok je predsjednik bio Franjo Tuđman. S druge strane, smatra da je parlamentarni sustav doveo HNS i SDSS na vlast.

“Ta zloupotreba sustava dovela je i do toga da državu vode osobe koje nisu ni izabrane, da u vrhu vlasti imamo osobe koje su dobile tek šačicu glasova te da nam državu vode oni koje nitko nije ni birao poput HNS-a i SDSS-a” rekao je Andrija Hebrang za Direktno.hr.

“Nije ni čudo da Hrvatska u takvom sustavu tapka u mjestu i da se nalazimo na samom dnu svih relevantnih gospodarskih i političkih ljestvica”, smatra dr. Hebrang.

“Hrvatska ima desetogodišnje iskustvo polupredsjedničkog sustava i sigurno mu se može pronaći bezbroj zamjerki. No tada smo birali neposredno izabranog predsjednika kojem je narod dao povjerenje i koji je onda donosio odluke. U takvom sustavu Hrvatska je postigla više nego ikad poslije”, smatra Hebrang i dodaje kako narod izgleda još nije sazrio za punu parlamentarnu demokraciju.

“Moje mišljenje je kako je najbolji način da se ostvari volja naroda iz koje i proizlazi vlast da imamo polupredsjednički sustav te da se predsjedniku kao neposredno izabranom od većine naroda daju takve ovlasti. Do koje granice te ovlasti trebaju ići to je tema za razmatranje. No sigurno nam treba drastična promjena današnjeg sustava kako bi se u potpunosti mogla ostvariti volja naroda”, zaključio je Andrija Hebrang.

Foto: Denis Cerić/Hina
Facebook Comments