Antifašistička liga traži spomenik “žrtvama ustaškog režima”, umjesto “žrtvama Holokausta”

Antifašistička liga traži spomenik “žrtvama ustaškog režima”, umjesto “žrtvama Holokausta”

Antifašistička liga Hrvatske podnijela je zahtjev da Skupština grada Zagreba izmjeni Zaključak o podizanju spomenika žrtvama Holokausta na Zvonimirovom trgu te da na spomeniku umjesto “žrtvama Holokausta” piše “žrtvama ustaškog režima”, prenosi N1.

Antifašistička Liga je zatražila da posveta bude ispisana na latinici te na jezicima i pismima zajednica žrtava – ćirilicom, jidišem i romskim jezikom.

“Zaključak Skupštine grada Zagreba, donesen 4. lipnja, izazvao je nedvosmislenu osudu židovskih organizacija iz Hrvatske kao i Svjetskoga židovskog kongresa”, tvrde u priopćenju.

Židovska općina Zagreb (ŽOZ) u pismu objavljenom 19. lipnja odluku Skupštine ocijenila je sramotnom, tvrdeći da se time želi prikriti prava istina o stradanjima Židova na području NDH, podsjeća Liga.

Iz ŽOZ-a su poručili kakao se želi umanjiti značaj i težina zločina nad više desetaka tisuća Židova pobijenih temeljem rasnih zakona u razdoblju od 1941. do 1945. godine. Zatražili su provedbu konzultacija sa židovskim, srpskim, romskim i antifašističkim organizacijama te pripremu dopuna zaključka u skladu s njihovim preporukama.

“Tražimo da se Zaključak o podizanju spomenika žrtvama Holokausta preimenuje u Zaključak o podizanju spomenika žrtvama ustaškog režima i kao takav što prije uvrsti na dnevni red sjednice Gradske skupštine”, poručuju iz Lige.

Foto: Dario Grzelj/ Hina

Facebook Comments