Beljakova kuća bez uporabne dozvole: Kada će pokazati da je platio račune?

Beljakova kuća bez uporabne dozvole: Kada će pokazati da je platio račune?

Krešo Beljak, gradonačelnik Samobora i predsjednik HSS-a nedavno je rekao da “nema nikakvih sankcija” po zakonu za činjenicu da je svoju kuću propustio registrirati u katastar. Gradonačelnik Beljak je potvrdio da već nekoliko godina živi u toj kući iako je u zemljišnim knjigama uvedena kao ‘livada’.

Naime, naveo da nema uporabnu dozvolu, i prema tome ne može upisati kuću u katastar. Uporabna dozvola mu nedostaje jer mu se, kako kaže “srušila financijska konstrukcija”, to jest, ostao je bez novaca.

U tom kontekstu je zanimljivo da je ugovor o izgradnji kuće po principu “ključ u ruke” 2011. sklopio sa samoborskom tvrtkom D.P. Gradnja. Portal Direktno.hr navodi da je u posjedu ugovora.

D.P. Gradnja je naknadno poslovala u gubitku, te je ugašena 2016. godine.

D. P. Gradnja je 2009. izabrana kao jedan od graditelja milijunskog gradskog projekta Sportske dvorane Rude za grad Samobor, navodi Glasnik SNN, iste godine kada je Beljak postao gradonačelnik. Projekt dvorane izradio je Šport-projekt, a radove su, uz D.P. Gradnju, izvodile tvrtke Partner Elektrik, Sken-Mont i Hvar. Ugovorena vrijednost radova bila je čak 18.157.327 kuna.

Direktno.hr navodi da je tadašnji direktor tvrtke Hvar d.o.o. Želimir Kordić povezan s financiranjem političke karijere Kreše Beljaka.

“Mediji su često pisali o tome kako tvrtka Hvar redovito ne ispunjava svoje ugovorne obaveze, ali Grad Samobor je i dalje nastavio svoje poslovanje s tvrtkom”, navodi Direktno.hr

Osim toga, predsjednik samoborskog HDZ-a Tomislav Masten je tvrdio da je tvrtka Vima-Samobor, koju vodi Kordićev sin Ivan, izdvojila 55.000 kuna za prvu Beljakovu izbornu kampanju za gradonačelnika 2009. kao kandidata HSS-a i SDP-a. Isti navod Teleskop ne može potvrditi, zato što poveznica prema financijskom izvještaju na stranicama HSS-a nije radila u trenutku pisanja ovog članka.

Zbog financijskih okolnosti u kojima se po vlastitom navodu nalazi gradonačelnik Samobora Krešo Beljak, i zbog povezanosti D. P. Gradnje s gradom Samoborom za njegovog mandata, ne bi bilo na odmet da pokaže da je D. P. Gradnji u cijelosti platio za radove.

Foto: Admir Buljubašić/Hina

Facebook Comments