Blaženo neznanje: Zna li ministar Ćorić da je Josipa Rimac članica HDZ-a?

Blaženo neznanje: Zna li ministar Ćorić da je Josipa Rimac članica HDZ-a?

Čini se da je Josipi Rimac, bivšoj gradonačelnici Knina, dosadilo raditi u Zagrebu pa je odlučila vratiti se na jug. Trenutno je na dužnosti državne tajnice u Ministarstvu uprave, ali se javila na natječaj za ravnatelja Nacionalnog parka Krka. Odluka će biti donesena krajem veljače, a neki lokalni mediji, kako prenose 24 sata, pozivajući se na izvore bliske HDZ-u, pišu da je Josipa Rimac favorit.

Zadnju riječ o tome tko će od prijavljenih kandidata biti odabran ima Vlada, odnosno, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike kojem je na čelu Tomislav Ćorić. Lokalni HDZ-ovci, od kojih su neki članovi Upravnog vijeća tog bisera hrvatskog turizma, iako imaju zasigurno svoje mišljenje, javno ga se boje izreći pravdajući se da je Ćorić taj čija je u ovom slučaju zadnja.

Tako je bilo i pri izboru ravnatelja Nacionalnog park Plitvička jezera. Tamošnje lokalne vlasti, predvođene županom Darkom Milinovićem, očekivale su potvrdu njihove favoritkinje, ali na kraju je odlučeno drukčije. Izabran je Darko Kovačević, kojemu je, kako su neki zločesto prokomentirali, ključna referenca bila da je prijatelj ministra Ćorića.

Taj događaj može se uzeti i kao početak Milinovićeve pobune protiv vodstva HDZ-a na čelu s Andrejem Plenkovićem koja je završila njegovim izbacivanjem iz te stranke.
Da im se ne bi slično dogodilo, šibenski HDZ-ovci zasad mudro šute, iako, za pretpostaviti je, imaju što reći o svemu tome. Na natječaj se, uz druge, javio i sadašnji ravnatelj Krešimir Šakić, SDP-ovac kojeg je na to mjesto postavila ranija vlada Zorana Milanovića, odnosno, ministar Mihael Zmajlović. On vjerojatno nema šansi, kao što ni njegovi prethodnici iz HDZ-a nisu imali nikakve šanse ne samo ponovno biti izabrani, nego su razriješeni i prije isteka mandata.

Ćoriću ovaj put neće biti lako odabrati. Morat će proučiti programe kandidata i procijeniti koji je bolji…. Ma, šalimo se. To ga zasigurno previše ne zanima jer i bez ovog slučaja ima dosta briga. Mora pripremiti svoje očitovanje pred Povjerenstvom za sprječavanje sukoba interesa zbog imenovanja Plenkovićevog ujaka. Postavio ga je u Upravno vijeće Parka prirode Biokovo bez natječaja pozivajući se na diskrecijsko pravo.

Također, mora proanalizirati rezultate inspekcije koju je poslao u Fond za zaštitu okoliša zbog napisa u medijima kako je u toj instituciji, kojoj je na čelu HNS-ovac, u svega nekoliko mjeseci zaposleno iznimno puno članova te stranke. Upućeniji govore kako ih je tamo zapravo “na desetine”, a trenutna povika stvorila se, kako sugeriraju, zbog pobune HDZ-ovaca čiji članovi ne prolaze tako glatko, odnosno, dobivaju posao samo ako nema dovoljno HNS-ovaca.

No, vratimo se Josipi Rimac. Ako bude izabrana moći će donijeti i potvrdu o nekažnjavanju. Sudski proces koji se vodio u vezi s državnim stanovima koji su joj darovani, nju nije ni dotaknuo. Tužiteljstvo je reklo da protiv nje i supruga nema dovoljno dokaza. Spor je bio u tome da iako je njena obitelj već imali jedan stan od 100 kvadrata, od države su dobili još jedan. U tom predmetu stradala je samo državna službenica koja je donijela rješenje o tome.

Osuđena je na godinu dana zatvora što joj je pretvoreno u 730 sati rada za opće dobro. U vezi s tim slučajem jedino je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa kaznilo Josipu Rimac i to s 4 tisuće kuna zbog netočne i nepotpune prijave u imovinskoj kartici. Navela je da ima obiteljsku kuću, ali je propustila naznačiti kako je zapravo riječ o tri etažirana stana na tri etaže.

I, eto, to je to. I ova priča potvrđuje kako se stranke brinu za svoje članove. Kad je Rimac izgubila izbore u Kninu, HDZ ju je povukao u Zagreb gdje je naposljetku dobila posao državne tajnice u Ministarstvu uprave. Sada bi je HDZ-ova vlada odnosno resorni ministar po kojim su i nacionalni parkovi mogao premjestiti na drugo radno mjesto. Ako ona ne bude odabrana, onda to ne znači da će umjesto nje biti netko komu su jedina preporuka stručne reference.

Moguće je, kao i u slučaju izbora ravnatelja Plitvica, da to ne bude kandidat lokalnog HDZ-a nego od nekog iz ministrova ili premijerova okruženja. Mediji su prenijeli kako se Kovačević puno prije i natječaja i izbora hvalio po Lici kako će biti novi ravnatelj na Plitvicama. Dakle, načelo ostaje isto, ali samo je razlika u tome da je jedna stranačka frakcija dobiva prevlast u odnosu na drugu.

Isto je bilo i za vrijeme SDP-ove vladavine. Tada su oni koji su se držali lijevima masovno ulazili u državne strukture. Milanovićev brat je tada, kako su pisali mediji, bez puno okolišanja obilazio državne institucije i lobirao za poslove određenih tvrtki. Na prozivke iz medija odgovor je obično glasio: nismo znali.

Ni Ćorić, tako tvrdi, nije znao da je osoba koju imenuje premijerov ujak. I ministar turizma Gari Capelli kune se da nije znao kako je osoba koju je stavio na čelo jedne njemačke podružnice Hrvatske turističke zajednice na plaću višu od tri tisuće eura, Plenkovićeva sestrična. Blaženo neznanje!?

Facebook Comments