Boris Rašeta o predsjedničkim kandidatima: Kolinda je trap cajka, Milanović Šarlo akrobata, a Kolakušić se razmeće kao Muhmamed Ali

Boris Rašeta o predsjedničkim kandidatima: Kolinda je trap cajka, Milanović Šarlo akrobata, a Kolakušić se razmeće kao Muhmamed Ali

Boris Rašeta, novinar 24 sata i kolumnist Novosti, dao je veiliki  intervju za tportal u povodu izlaska svoje knjige ‘Čaruga – Legende o Robinu Hoodu’. Osvrnuo se i na  hrvatsku političku scenu, a komentirao je  i predsjedničke kandidate koji su po njegovu sudu prilično estradizirani.

“Pa Škoro je estradna figura više od ostalih samo zato što mu je to core business, ali po meni je Kolinda estradnija pojava od njega. Kad bih bio siguran što je to ‘trap cajka album’, rekao bih da je to žanr za nju, ali nisam siguran u značenje riječi. Kolakušić se isto estradizirao, ukrao je kliše od Muhameda Alija pa se neprirodno razmeće kako bi prirodno privukao pažnju masa na sebe, da sad ne citiram ponovo Ericha Kästnera… Milanović je isto zabavljač, Šarlo akrobata. Sve zajedno da ih sastaviš, nema tu polovice državnika. Puno sam rekao”, rekao je  Rašeta.

Analizirao je  hrvatsku lijevu političku scenu i zaključio je da domaća ljevica nema pojma koliko zahvata treba izvesti u dubinsku arhitekturu ove zemlje i ovog stanovništva da bi se od nje napravilo perspektivno društvo.

“Srce mi plače kad vidim koliko suvremena hajdučija, maskirana u domoljubne fraze, pljačka ovu zemlju i tjera ljude u egzodus. Jedna dobra Vlada, eventualno dvije, i vratilo bi se 100, 200 ili 300 tisuća ljudi. Ako nastavimo ovako, s kuščevićima, marićima, vidoševićima i sličnima, u Irskoj će hrvatski uskoro postati službeni jezik. Jadno. Nije to društvo bolje od Kola gorskih tića, s time da je njegov utemeljitelj, Božo Matijević zvani Crveni Božo, imao ideale koji nadilaze ovu skupinu razbojnika iz Alibabine špilje”, rekao je Rašeta dodajući da treba Razbiti mesijanske fantazije naroda i početi stvarati arhipelag djelotvornih institucija koje će raditi prema zakonu, ne obazirući se na moć koja im stoji na putu, nešto poput Dalije Orešković. Pozvao se na Hegela koji je rekao da je država zbiljnost ćudoredne ideje.

“Ćudoređe je satrto u našoj državi. Dostojevski nikad u Hrvatskoj ne bi napisao ‘Zločin i kaznu’, jer kazni nema… Treba vratiti poštovanje pojmu straha u kaznenom pravu, to je jedan od putova izbavljenja, a ne izbavitelji. Mesija za mesijom i neće nam trebati neprijatelja ni ekološke katastrofe. Židovi su od pustinje napravili državu koja izvozi voće i povrće, a mi od El Dorada radimo pustinju”, zaključio je Rašeta.

 

Foto: Facebook

Facebook Comments