Britanci slavodobitno objavili: Uhićen Julian Assange!

Britanci slavodobitno objavili: Uhićen Julian Assange!

U Londonu je uhićen Julian Assange. Informaciju je na Twitteru potvrdila i britanska policija. Utemeljitelja WikiLeaksa uhitili su, prema informacijama iz policije, na temelju naloga iz 2012. godine.

“Assange je uhićen danas u ekvadorskoj ambasadi u Londonu. Trenutno se nalazi u polciijskoj postaji u Londonu gdje će ostati dok ne bude izveden pred sud, što će se dogoditi tijekom dana”, rekli su iz policije.

Uhićenje je potvrdio i britanski ministar unutarnjih poslova Sajid Javid.

“Gotovo sedam godina nakon što je ušao u ekvadorsko veleposlanstvo, mogu potvrditi da je Julian Assange u pritvoru i da će suočiti s pravdom u Britaniji”, napisao je Javid na Twitteru.

Assange je uhićen u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu gdje je proveo gotovo sedam godina. Tamo je 2012. potražio utočište od izručenja zbog navodnog seksualnog napada za koji su ga optužile dvije žene u Švedskoj. Assange je tada tvrdio da mu prijeti izručenje SAD-u ukoliko ga se iz Britanije izruči Švedskoj, a u SAD-u bi ga dočekale optužbe zbog objavljivanja stotina povjerljivih dokumenata.

Assange je inzistirao na tome da su optužbe lažne i da će ga švedske vlasti izručiti Amerikancima. Švedske su vlasti nalog kasnije povukle, ali tužitelji su poručili da to ne znači da je slučaj zatvoren.

Američke vlasti nikad nisu potvrdile da će progoniti Assangea, ali u studenom 2018. iscurili su dokumenti iz kojih se moglo iščitati da se optužnica protiv njega priprema u tajnosti. Tužitelji su informaciju negirali.

Također, Assange bi se mogao suočiti s optužbama da je 2016. godine pomagao ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore na način da je objavio materijale ukradene s računala demokratske kandidatkinje Hillary Clinton. Američko pravosuđe zbo toga je u optužilo 12 ruskih obavještajaca od kojih je, smatra se, barem jedan bio u kontaktu s Assangeom.

Pred britanskim sudom Assange će se morati braniti i zbog neplaćanja jamčevine koju mu je sud ranije odredio.

Bivši voditelj kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa, Paul Manafort, ponudio je 2017. Ekvadoru pomoć s izručenjem Assangea Amerikancima, ali dogovor nikad nije postignut. Ekvador je 2017. Assangeu dao državljanstvo i spominjalo se da bi mogao dobiti diplomatsku dužnost u Rusiji, ali britanska Vlada tada je jasno dala da znanja da Assange u slučaju napuštanja ambasade neće imat diplomatski imunitet.

U ožujku prošle godine Assangeu je u zgradi veleposlanstva onemogućen pristup interetu jer je ekvadorska vlada utvrdila kako je narušio njihov sporazum i pokušao utjecati na politike drugih zemalja. Nametnute su mu i druge restrikcije poput uskraćivanja posjeta, a od njega je traženo i da sam održava svoje prostorije i brine o svojoj mački.

U listopadu iste godine Assange je tužio vladu tvrdeći da mu narušavaju prava.

Novi ekvadorski predsjednik Lenin Moreno, koji je na dužnost stupio 2017. godine, uspio je, izgleda, nakon gotovo dvije godine pronaći način da teret slučaja Assange skine Ekvadora, piše N1.

Foto:RT

Facebook Comments