Der Standard Kolindu optužio za “islamofobnu kampanju” i “miješanje u unutrašnje stvari BiH”

Der Standard Kolindu optužio za “islamofobnu kampanju” i “miješanje u unutrašnje stvari BiH”

Bečki dnevni list Der Standard optužio je predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović za “islamofobnu kampanju” i za “miješanje u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine”, prenosi Al Jazeera Balkans.

“Gdje god može, ne govori o vlastitoj zemlji, već o susjedima. Mnogi hrvatski političari imaju fiks-ideju da se trebaju miješati u stvari Bosne i Hercegovine”, piše bečki list.

Der Standard je pisao o navodnoj izjavi Kolinde Grabar-Kitarović o nestabilnosti BiH za Jerusalem Post, koja je izazvala burne reakcije u BiH. Hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić rekao je da je Grabar-Kitarović ta koja je nestabilna, a ne Bosna, te prozvao predsjednicu da širi brutalne laži, prenio je Der Standard.

Predsjednica tvrdi da tako nešto nije rekla, a Jerusalem Post je u međuvremenu povukao spornu rečenicu nakon istupa novinarke koje je, čini se, davalo za pravo predsjednici. Međutim bečki list tvrdi da “u to nitko ne vjeruje jer je predsjednica poznata po tome da pokušava diskreditirati Bosnu i Hercegovinu i tamošnje muslimane”

Protiv BiH radi i SOA?

List prenosi optužbe sarajevskog lista “Žurnala” koji je u ožujku pisao da je SOA pokušala sakriti naoružanje u džamije u BiH, kako bi kasnije ta skladišta oružja “razotkrila” i mogla tvrdili da tamo postoji, kako se navodi, militantni islamizam.

Dnevnik podsjeća da je Grabar-Kitarović 2016. rekla da u BiH živi 10.000 radikaliziranih osoba, koje su sigurnosni rizik po regiju.

Tada je rekla i da se na tisuće boraca skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) vratilo, a Ministarstvo unutarnjih poslova BiH negiralo je te navode, ukazujući da ne zna kako je do tih brojki došla.

Bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović optužio je hrvatsku predsjednicu da “širi laži i ksenofobiju” te da Hrvatska vodi “fašističku politiku”.

“Grabar-Kitarović, koja želi za nekoliko mjeseci da bude reizabrana, njeguje politiku blisku ekstremnom nacionalizmu”, zaključio je Der Standard.

Foto: Milan Šabić/Hina

Facebook Comments