Dodik protiv zakona o negiranju genocida: “Srbi imaju kosovski mit, bošnjaci srebrenički”

Dodik protiv zakona o negiranju genocida: “Srbi imaju kosovski mit, bošnjaci srebrenički”
Milorad Dodik osporio je zahtjev visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH Valentina Inzka za zakonom protiv negiranja genocida i ratnih zločina. Smatra da se time pokušava nametnuti vizija povijesti koja ne ide u prilog Srbima u BiH.

“Napravili su mit o Srebrenici oko kojeg se gradi nacionalni identitet Bošnjaka. Kao što Srbi imaju kosovski mit, oni prave srebrenički, jer nema ozbiljnog naroda bez mita”, rekao je Dodik. Prenosi 24 sata.

Dodik je to rekao nakon što su tijekom komemoracije žrtvama srebreničkog genocida visoki inozemni i bosanskohercegovački dužnosnici oštro upozorili kako se mora prestati negirati karakter zločina što su ga u srpnju 1995. godine nad Bošnjacima počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba ubivši više od osam tisuća ljudi.

Na tome je na srebreničkoj komemoraciji inzistirao i sadašnji predsjednik Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Carmel Agius, koji je najavio kako će taj sud odlučno braniti istinu i činjenice utvrđene tijekom suđenja odgovornima za genocid počinjen 1995. godine.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko najavio je kako će nastaviti raditi na tome da se u parlamentu BiH donese zakon kojim bi nijekanje srebreničkog genocida i ratnih zločina postalo kažnjivo te kako vjeruje da će se to i dogoditi iduće godine kada će biti obilježena 25. obljetnica srebreničkog masakra.

“Zašto bi se donosio zakon o tome?” pitao je Dodik, dodavši da se teza o genocidu u Srebrenici, koju sam ne prihvaća, pokušava nametnuti “odlukama suda, političkim pritiscima”.

Priznao je međutim, “Strašan zločin od nekih Srba”. Međutim dodao je da “ni Haaški sud, osim kvalifikacije koja se proteže po sistemu već presuđenog djela, nije nikad bio točan u broju stradalih.”

“I sad nama govore da moramo nešto priznati. Eto nećemo”, poručio je Dodik.

Podsjetimo, Milorad Dodik je još prošle godine tvrdio da je u Jasenovcu pobijeno pola milijuna Srba, i ne libi se koristiti tu tezu u političke svrhe.

Facebook Comments