Doktori biraju predsjednika: Kako su blisku suradnici Goluža i Luetić postali ljuti suparnici

Doktori biraju predsjednika: Kako su blisku suradnici Goluža i Luetić postali ljuti suparnici

Do kraja tjedna otvorene su prijave za kandidaturu za novo vodstvo Hrvatske liječničke komore, a dosad se za mjesto predsjednika te krovne liječničke organizacije spominje pet kandidata. Ono što ove “liječničke izbore” čini posebno zanimljivima jest da su od pet trenutačnih kandidata za šefa Komore njih četvero dio bivše, odnosno aktualne strukture te organizacije.

Svoju kandidaturu potvrdio nam je dr. Trpimir Goluža koji je, podsjetimo, prošlog ljeta smijenjen s mjesta predsjednika HLK na izvanrednoj skupštini. Njegov dotadašnji prvi dopredsjednik dr. Krešimir Luetić nastavio je voditi Komoru kao vršitelj dužnosti predsjednika te nam je i on potvrdio kako se sada kandidira za mjesto predsjednika. U utrku se uključila i dr. Ada Barić Grgurević, trenutačna potpredsjednica HLK i predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika iz koje su, da tako kažemo, potekli svi ovi nabrojeni kandidati, a danas konkurenti.

Kao osnivač i prvi predsjednik HUBOL-a dr. Goluža tu je funkciju napustio odlaskom na mjesto predsjednika Hrvatske liječničke komore u kojoj su svoju funkciju i ulogu imali i ostali gore spomenuti kandidati. Međutim, kandidature jasno dokazuju njihov raskol o kojemu, neslužbeno, cirkulira niz svakojakih pojedinosti pa tako i ona da je dio članova Izvršnog odbora HUBOL-a prijavljen Časnom sudu te udruge nakon što se nisu usuglasili oko izbora svojeg kandidata za komorske izbore.

Svoju kandidaturu potvrdio nam je i dr. Luetić, koji je za mandata dr. Goluže bio prvi dopredsjednik HLK, a na njegovoj listi sada je zamjenica dr. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM). – Prikupljam potpise podrške i mogu potvrditi da mi je zamjenica dr. Vikica Krolo – komentirao je dr. Luetić, v.d. predsjednika HLK. To troje kandidata bez sumnje ove liječničke izbore čini temom ne samo među liječničkom strukom. Izuzev njih dosad su svoju namjeru za kandidiranje istaknuli dr. Hrvoje Tomasović i dr. Miran Cvitković koji je također imao određenu funkciju u prošloj vladajućoj garnituri HLK čijeg je Izvršnog odbora i dalje član, piše Večernji list.

Foto: Dario Grizelj/Hina
Facebook Comments