Frankfurter Allgemeine Zeitung: Vučić ujutro hoće u EU, a već poslijepodne njegovi mediji huškaju protiv Europe

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Vučić ujutro hoće u EU, a već poslijepodne njegovi mediji huškaju protiv Europe

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da svoju zemlju vodi u Europsku uniju, dok istovremeno mediji koji su oslonac njegove vlasti koriste svaku priliku za huškanje protiv Europe i zato takvoj Srbiji nije mjesto u Europskoj uniji, piše danas ugledni njemački dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

U tekstu o Srbiji podsjeća se da će njemačka kancelarka Angela Merkel i njezin francuski kolega Emmanuel Macron sutra u Berlinu primiti lidere zemalja Zapadnog Balkana; zemalja koje, navodi list, “pretendiraju postati članice Europske unije, iako niti jedna nije stvarno pripremljena za pristup zajednici europskih zemalja.

FAZ podsjeća na primjer Rumunjske i Bugarske, europskih članica koje, smatraju, također nisu bili dovoljno zrele za ulazak u Europsku uniju.

– Daljnje približavanje zemalja Zapadnog Balkana Europskoj uniji u ovom trenutku poslalo bi pogrešan signal, poručuje ugledni dnevni list, napominjući da to ne znači kako te iste zemlje ne zaslužuju podršku Europe.

Cijela regija pruža otužnu sliku, navodi FAZ, a kao pozitivan primjer ističe Sjevernu Makedoniju i njezine “hrabre korake i reforme kojima je država zaslužila početak pregovora s Unijom”.

Srbiju FAZ smatra nepogodnim kandidatom za članstvo, barem u ovome trenutku, piše Novi list.

Facebook Comments