“Slučaj Plenkovićeva ujaka je problematičniji od kuma Pokaza, sumnjivi kriteriji Nataše Novaković”

“Slučaj Plenkovićeva ujaka je problematičniji od kuma Pokaza, sumnjivi kriteriji Nataše Novaković”

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je od triju prijava protiv premijera Andreja Plenkovića, pokrenulo postupak  jedino  u slučaju imenovanja njegova kuma Igora Pokaza za veleposlanika u Velikoj Britaniji. Premijer je, prema navodima Povjerenstva trebao javnost i nadležna tijela obavijestiti da se radi o njegovu vjenčanom kumu. Na pitanje o pokretanju postupka protiv ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića jer je, temeljem propisane diskrecijske ovlasti, ali bez obrazloženja, na plaćenu funkciju člana Upravnog vijeća Javne ustanove Park prirode “Biokovo” imenovao Marka Raosa, ujaka premijera Andreja Plenkovića, predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković je u razgovoru za HRT rekla samo da se radi o ministrovom pravu, ali smatra da to samo po sebi nije dobro.

Komentirajući odluku Povjerenstva predsjednik Vlade Andrej Plenković priznao je da je s Pokazom povezan kumstvom, ali da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa “neargumentirano i nepotrebno” protiv njega pokrenulo postupak. Ističe da je sudjelovao u procesu postavljenja na veleposlaničku dužnost čovjeka kojega poznaje od 1994. godine, s kojim je zajedno radio, a koji je prije toga bio hrvatski veleposlanik pri Sjevernoatlantskom savezu, Ruskoj federaciji, radio je u hrvatskoj misiji pri UN-u i obavljao niz drugih diplomatskih dužnosti. Novaković smatra da je Plenković jasno trebao deklarirati svoju povezanost s Igorom Pokazom, kako tijelima koja će o tome odlučivati, tako i javnosti jer se tada “ne bi stvarala ova percepcija koja se stvorila”.

Vezano uz predmet korištenja vladina zrakoplova za odlazak delegacije HDZ-a na Kongres Europske pučke stranke u Helsinki, Novaković je ponovno naglasila da je uloga Povjerenstva ispitati situacije koje su u javnosti diskutabilne te da u tome ne vidi ništa sporno niti razumije zašto se prema Povjerenstvu digla tolika “politička buka”.

A “politička buka” digla se ne samo zbog nekih prošlih odluka Povjerenstva i oslobađajućih slučajeva za visoke dužnosnike, nego i zbog kriterija po kojima Povjerenstvo bira predmete koje će obrađivati. Prijmerice, očito je da slučaj Plenkovićeva ujaka ima više argumenata za pokretanje postupka nego izbor njegova kuma za veleposlanika u Velikoj Britaniji, jer je riječ o karijernom i iskusnom diplomatu. Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja smatra da je nužno bolje urediti rad Povjerenstva koje sada obrađuje medijski atraktivnije slučajeve, “a to je svojevrsna politizacija rada Povjerenstva”.

“Po meni je problematičnije imenovanje Plenkovićeva ujaka za člana Upravnog vijeća Javne ustanove Park prirode “Biokovo” bez kriterija gdje Ministar Tomislav Ćorić kaže da nije znao da je Marko Raos Plenkovićev ujak. Povjerenstvo je ipak odlučilo ići na slučaj Plenkovićeva kuma Igora Pokaza gdje se Plenković može lako izvući, tako da ovaj sastav Povjerenstva ne ulijeva baš nekakvo povjerenje. Ćorićev slučaj je problematičniji, ali vidjet ćemo kako će se stvari razvijati.”, rekao je za Teleskop.hr Nikola Grmoja podsjetivši kako je oporba napustila sabornicu zbog izbora Nataše Novaković te da tu postoji “rascjep između očekivanja javnosti i onih koji su ju postavili za predsjednicu Povjerenstva.

Grmoja smatra da sumnju u objektivan rad Povjerenstva baca oslobađajuća odluka o sukobu interesa ministra Zdravka Marića. “On je trebao biti od strane Povjerenstva okarakteriziran kako osoba u sukobu interesa u slučaju Agrokor. On je oslobođen dva puta, prvi puta u prošlom mandatu Dalije Orešković i u ovom Nataše Novaković i to nakon što je promijenio iskaz. Rekao je da se izuzeo od odlučivanja o Agrokoru, a onda da se ipak nije izuzeo te da ne smatra da je u sukobu interesa- nakon čega je oslobođen.

Zbog toga odluke Povjerenstva treba uzimati s velikom rezervom”, kaže Grmoja i ističe kako je potrebno urediti njegov rad tako da se slučajevi ne biraju, nego da se procesuiraju po datumu prijave, bez obzira radilo se o visokom dužnosniku ili nekom lokalnom političaru. Mislim da je tu puno veći problem”. Ipak, smatra da je dobro da postoji takvo tijelo ali njegov rad treba neprestano unaprjeđivati.

Facebook Comments