Gubitaš HZMO platio 35 milijuna kuna superračunalo za obračun mirovina

Gubitaš HZMO platio 35 milijuna kuna superračunalo za obračun mirovina

Mirovine hrvatskih umirovljenika uskoro će se računati na novom superračunalu. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) naručio je od američkog IBM-a i zagrebačke tvrtke CROZ novo superračunalo, koje će zamijeniti prethodni superkompjuter star sedam godina, piše portal poslovni.hr.

Samo hardverski dio novog čuda tehnologije vrijedi gotovo dva milijuna eura, a moćan će stroj posao obavljati iz srca Zagreba, središnjice HZMO-a u Donjem gradu. Ukupna vrijednost ove javne nabave u sklopu koje je najavljeno računalo, i to s popratnim softverom i uslugama, a riječ je o “Nabavi IBM središnjeg računala te najam i održavanje softvera po ESSO uvjetima” teži 32,46 milijuna kuna.

U HZMO-u kažu da su na IBM-ovu sustavu razvili vlastitih 4000 aplikacija i da im je kupnja novoga tri puta jeftinija od održavanja starog. Naime, zbog osam godina starom IBM mainframe računalu SYSTEM zEnterprise 196 model 2817 M15 pod z/OS V2.2., stoji trenutačno 4000 kritičnih aplikacija i izračuna. Sve te aplikacije rade samo na IBM-ovu sustavu, a interno su razvijene u HZMO-u i time su u njegovu vlasništvu.

“Postojeće središnje računalo HZMO-a svojim trenutačnim resursima ne zadovoljava budući planirani razvoj informacijskog sustava zbog starosti (stavljeno u produkciju 2011. godine) i nemogućnosti nadogradnje nužnih resursa na postojeće, stoga je nužna nabava novog računala”, piše u obrazloženju. U HZMO-u navode da su operativni troškovi održavanja postojećeg sustava s godinama su sve veći. Naglašavaju da su sad već narasli do te razine da trogodišnji ugovor za održavanje vrijedi više od kupnje novog superračunala.

Kako navodi poslovni.hr, nije jasno na koji će se način izbjeći da se u idućih sedam godina HZMO ne nađe u istoj situaciji, kad će opet trebati tehnologiju koju može kupiti od samo jedne tvrtke. Koliko je pak sustav kompleksan i važan vidljivo je iz niza podataka koje je HZMO po prvi put tako detaljno objavio. Tako se može saznati da IBM-ov mainframe podržava 800 vrsta transakcija, dnevno ih obavlja 260.000, a godišnje oko 65 milijuna.

Sustav se koristi i za 300 skupnih obrada podataka što je drugo ime za izračun isplata mirovina za 1,23 milijuna osiguranika, izračuni i isplate dječjeg doplatka za 288.834 djece, izrade rješenja i različite statističke obrade. No, ovo se računalo koristi i za dnevne poslove, npr. listanje podataka o umirovljenicima.

Najbolji komentar ove apsurdne investicije u zemlji gdje broj stanovnika rapidno opada, iako, mora se priznati, broj umirovljenika raste, dali su sami građani, točnije komentatori koji su vijest pročitali na Facebook profilu udruge poreznih obveznika Lipa od kojih izdvajamo nekoliko najduhovitijih. Zvonimir Gašpar navodi kako je “za obračun hrvatskih mirovina (s obzirom na broj korisnika) dovoljan stari Pentium 2 sa 1Gb RAM-a i 500Gb HD”, dodajući kako se radi o “čistom izvlačenju novaca”.

Robert Kokotović kaže kako bi onda i političare trebalo zamijeniti jer održavanje ovih starih, koji su odavno za otpad, potpuno je neisplativo i tri puta skuplje od nabave novih”. Antonio Romano Kotnik smatra pak kako bi sada bio red da pošalju na Zavod za zapošljavanje one koji samo griju stolicu i šetaju jeda papir iz sobe u sobu svaki dan za pristojnu plaću”, dodajući kako se treba riješiti 30 posto neradnika uključujući i uhljebe. Irena Tomić slaže se s ovom investicijom “ako će to zamijeniti ‘pametne’ šalteruše” koje ju iz mjeseca u mjesec na šalteru prilikom predaje doznake bolovanja pitaju “Što je ovo?? ” i “jeste li u radnom odnosu?!”.

Damir Reić navodi kako je “netko neukim uhljebima prodao muda po bubrege i zaradio brdo novaca. Sramota je da se tako razbacuju novcem na sustav koji im realno nije potreban. Mogli su proći X puta jeftinije da se krš koji sad koriste prebaci na tehnologije koje su u skladu s trenutnom godinom i pritom da se ne uzme tvrtka kojoj većina prihoda proizlazi od rada s državom”, a Branimir Rogožnjan kratko poručuje “Koja sprdačina. 15 milijuna kuna za kalkulator. Zna se. Vjerodostojno!”.

Facebook Comments