HDZ-ovka Ivona Milinović gostovala kod Marka Juriča: Što je poručila Srbima? Sada se pravda da se nespretno izrazila

HDZ-ovka Ivona Milinović gostovala kod Marka Juriča: Što je poručila Srbima? Sada se pravda da se nespretno izrazila

Krajem prošlog mjeseca, HDZ-ova gradska vijećnica u Rijeci te bivša asistentica Ive Stiera u Europskom parlamentu Ivona Milinović gostovala je kod Marka Juriča u podcastu ‘Projekt Velebit’.

Od samog početka intervjua, Jurič je bio jako zainteresiran za ideološku podjelu u Rijeci, a Milinović mu je objasnila da Rijeka ‘diše hrvatski’, ali da HDZ nikad nije uspio mobilizirati glasače u dovoljnoj mjeri da bi došao na vlast, pišu 24sata.

Ključan se pak trenutak dogodio u 53. minuti intervjua kad je Jurič citirao navijačku ‘pjesmu’ splitske Torcide u kojoj se spominje Rijeka.

– Šugava Rijeko, smrdljivi grade, Pobit ću pola tvoje Armade, Šugava Rijeko puna si Srba, Ne brini, Rijeko, ima još vrba, citirao je Jurič.

Iste stihove još je jednom, napamet, citirala i Milinović, uz širok osmijeh.

– Nemam ništa protiv navijačkog folklora (…), ali ovakvim se stvarima Hrvatskoj nanosi politička šteta.

– Stvarno je neprimjereno pjevati takve pjesme i davati Miloradu Pupovcu argument da plače – evo, Hrvati su fašisti. Ako ćemo biti bezobrazni… Ljudi trebaju znati da u Rijeci postoji 6,5 posto Srba, dakle, nama ne trebaju nikakve vrbe, možda po nekim selima u Dalmaciji gdje ih ima 30-40 posto.

– Ne znam jeste li se dobro izrazili… Rekli ste – nama ne treba vrba, samo 6,5 posto je Srba, pomalo je zbunjeno Jurič pokušavao ispraviti HDZ-ovu gradsku vijećnicu.

– Ako ćemo biti bezobrazni, oni su uvrijedili naš grad…

– Ne treba ih nigdje na vrbe, ubacio se Jurič opet.

– Ma naravno da ne treba. Ali, ne, ne, ne, ja govorim ako ćemo ići takvim jezikom ulice, rekla je Milinović.

I ostatak razgovora Jurič i Milinović su razglabali o Pupovcu, Srbima, SDSS-u. tako je rekla da Pupovac danas radi ‘isto što je radio i Milošević devedesetih – širi se atmosfera straha među srpskom manjinom i pokušava se radikalizirati ne samo Srbe, nego i Hrvate’.

Riječka gradska vijećnica HDZ-a vrlo je aktivna i na svom Facebook profilu gdje se većinu vremena upravo bavi Pupovcem i SDSS-om.

– Svojom sam izjavom htjela osuditi to što pjevaju. U Rijeci je nekada bilo 13 posto Srba, sad ih je samo 6 i pol posto. To je puno manja brojka od onih u okruženju odakle Torcida dolazi. Ne treba Rijeku nazivati srpskim gradom jer mi to nismo, objasnila je Milinović u razgovoru za Jutarnji list.

– Možda sam se nespretno izrazila, ali sam osudila to što oni pjevaju.

– Vrijeđa me kao Riječanku kada se govori da je ovdje atmosfera kao 90-ih i da se bilo koji pripadnik nacionalne manjine boji izaći iz kuće. Ako je neki grad tolerantan, to je Rijeka, zaključila je Milinović.

Foto: N1

Facebook Comments