Hebrang napao Granića i knjigu Diplomatska oluja: Zašto u knjizi ne spominje udbaše i komuniste?

Hebrang napao Granića i knjigu Diplomatska oluja:  Zašto u knjizi ne  spominje udbaše i komuniste?

Andrija Hebrang, bivši prvi ratni ministar zdravstva (u dva mandata), zatim ministar obrane, potpredsjednik Vlade, HDZ-a, ali i jedan od najbližih suradnika pokojnog predsjednika dr. Franje Tuđmana kritičan je prema knjizi bivšeg ministra vanjskih poslova Mate Granića “Diplomatska oluja”. Čak ga je optužio da gotovo uopće nije bio na prvoj liniji obrane.

“Jednom me Granić zamolio da ga povedem na bojište ‘jer će proći rat, a on ga neće vidjeti’. Poveo sam ga na obližnje Pokupsko i tu je za kratkog boravka mogao vidjeti samo, jedino i isključivo desnicu. Jer, ne zaboravimo, rat se dobio na terenu, pod granatama srpsko-crnogorskog agresora, a ne u kancelarijama”, rekao je Hebrang optužujući Granića da u svojoj knjizi nije uopće pisao o udbašima koji su bili noćna mora.

”Na žalost, u knjizi nema najvažnijeg Tuđmanovog protivnika, a mi koji smo više vremena provodili s njim znamo da su to bili komunistički i udbaški ostaci infiltrirani u društvo poput tumora. A bilo ih je napretek i u Ministarstvu vanjskih poslova! O toj najvećoj Tuđmanovoj mori tek ćemo govoriti i u tom kontekstu treba gledati na neprovedenu lustraciju, što je danas uzrokom svih hrvatskih problema. Zato se ne slažem s Granićevom tvrdnjom da je rat razlog za neprovođenje lustracije, kao i s tvrdnjom da je predsjednik bio bolestan nakon rata i nije mogao provesti lustraciju. Naprotiv, zdravstveno smo ga osposobili 1996. godine do te mjere da je dobio još jedne predsjedničke izbore, proveo integraciju Podunavlja, a s pola te energije mogla se provesti ilustracija. Zbog toga smo se neki i razišli s njime, ali čovjek koji je državu stvorio imao je pravo i na pogrešku”, rekao je  Hebang.

Facebook Comments