Hoće li Ivan Pernar biti kažnjen zbog toga što ne želi cijepiti svoje dijete?

Hoće li Ivan Pernar biti kažnjen zbog toga što ne želi cijepiti svoje dijete?

Ivan Pernar je dobio sina i odbija ga cijepiti! O svojoj odluci obavijestio je javnost putem Facebook stranice. Odbio sam da se djetetu daju ikakva cjepiva jer imam loša iskustva s prvim sinom, a naslušali smo se iz prve ruke svakakvih horor priča od drugih roditelje.

Cijepljenje sa sobom nosi rizik koji je za mene i njegovu majku Viktoriju, inače zubaricu, bio neprihvatljiv. Ne vjerujemo u imunitet krda, niti imamo mentalitet krda. Imamo svoje mišljenje i nemamo namjeru popustit pritisku medija i farmaceutske industrije – napisao je i dodao kako dijete neće cijepiti nijednim cjepivom iz kalendara cijepljenja te da su odbili i vitamin K. Prije dva mjeseca je njemački ministar zdravstva Jens Spahn (CDU) najavio uvođenje kazni od 2500 eura za sve roditelje koji ne cijepe djecu, pišu 24sata.

Proljetos je protiv svih roditelja koji odbijaju cijepiti djecu protiv ospica srbijanskog ministarstvo zdravstva pokrenulo 1.256 prekršajnih postupaka, a njih 48 je i osuđeno. U Hrvatskoj zakonom propisana kazna za necijepljenje djece iznosi 2000 kuna. No da bi netko bio novčano kažnjen, roditelje koji odbijaju cijepiti djecu prvo treba prijaviti sanitarnoj inspekciji. Otkako je 1968. godine u Hrvatskoj uvedeno obvezno cijepljenje protiv ospica, drastično se smanjio broj slučajeva te bolesti od koje je dotad, u prosjeku, obolijevalo 15-ak tisuća djece godišnje, u prosjeku ih umiralo petero, a petnaestak ostajalo trajno invalidno.

Cjepivo protiv ospica, zaušnjaka, rubeole (takozvano MMR cjepivo) najviše zabrinjava roditelje te neki od njih navode kako je upravo ono uzrokovalo poremećaj iz spektra autizma kod njihovog djeteta.

To cjepivo se primjenjuje između 12. i 24. mjeseca djetetove starosti, a to je period u kojem se najčešće kod djece s poremećajem iz spektra autizma uočavaju značajnije promjene u funkcioniranju.

Nakon godina istraga, polemika u medijima i sudskih tužbi, 2010. godine Generalno medicinsko vijeće Velike Britanije potvrdilo da sporno istraživanje koje je dovelo u vezu cjepivo i autizam nije vjerodostojno. I japanski su znanstvenici 2015. godine u jednom velikom istraživanju zaključili da se učestalost poremećaja autizma u Japanu nije smanjila nakon što su se prestala primjenjivati MMR cjepiva.

Foto: Tomislav Pavlek/Hina

Facebook Comments