Hrvatska odustaje od Baraka: Hoće li Plenković tražiti odštetu od Izraela?

Hrvatska odustaje od Baraka: Hoće li Plenković tražiti odštetu od Izraela?

Predsjednik Vlade Andrej Plenković za HRT je dao prvi intervju u ovoj godini. Govorio je o brojnim aktualnostima – od afere SMS i odnosa s predsjednicom do nabave borbenih zrakoplova.

Premijer Plenković u intervjuu je rekao da će Vlada vrlo vjerojatno odustati od kupnje izraelskih borbenih aviona F-16 Barak, dodavši da se trenutačno čeka očitovanje Izraela.

– Do zadnjih nekoliko tjedana nismo imali saznanja da će SAD imati primjedbe na isporuku tih borbenih zrakoplova na kojima je Izrael izvršio tehničku nadogradnju, rekao je.

Potvrdio je da je vrlo vjerojatno da će Vlada poništiti natječaj, ako neće biti moguće dobiti ono što je odabrano.

– Kada se dobije to očitovanje, kada još jednom provjerimo stanje sa SAD-om, ako stvari ostanu ovakve kakve su danas, visoki je stupanj vjerojatnosti da će Vlada poništiti tu odluku o odabiru. S obzirom na to da smo odabrali jedno, a da bismo u konačnici mogli dobiti nešto drugo, nemamo nikakvu dilemu da bi Vlada trebala tu odluku u tom trenutku poništiti, a nakon toga ćemo vidjeti što će biti dalje, rekao je Plenković u razgovoru za HRT.

Očito je da propada posao stoljeća s Izraelom koji su najavljivali premijer Plenković i ministar obrano Krstičević. Sada se postavlja pitanje zašto su tako slijepo vjerovali izraelskoj strani i zašto  hrvatska Vlada nije prije sklapanja posla ozbiljnije komunicirala sa SAD-om. Hoće li  Plenkovićeva Vlada tražiti odštetu od Izraela s obzirom na to da je Hrvatska cijelo vrijeme  pregovore o kupnji aviona dobivala  frizirane informacija od izraelske strane?

Facebook Comments