U HDZ-u vrije zbog Plenkovićeve odluke da pošalje izaslanika na obilježavanje “Bitke na Sutjesci”: To je čisti titoizam!

U HDZ-u vrije zbog Plenkovićeve odluke da pošalje izaslanika na obilježavanje “Bitke na Sutjesci”: To je čisti titoizam!
Premije Andrej Plenković  šokirao je  dobar dio  birača HDZ-a  svojom odlukom da  na obilježavanje obljetnice bitke na Sutjesci  pošalje svog izaslanika  Tomislava Ivića, državnog tajnika u  Ministarstva obrane.  Odluka je vrlo neobična jer do sada nijedan hrvatski premijer nije na Tjentištu imao svog izaslanika.

U Vladi, međutim, kažu da je sasvim normalno da je premijer ondje poslao izaslanika. Jednako govore i HDZ-ovi dužnosnici.

– Kao što odlazak u Bleiburg ne predstavlja veličanje NDH, nego se odaje pijetet brojnim hrvatskim domoljubima koji su bez suda i presude smaknuti u Bleiburgu i na križnim putovima diljem bivše države, tako ni odlazak izaslanika premijera na Sutjesku apsolutno nije veličanje boljševičke i komunističke Jugoslavije. Na Sutjesci je poginulo više od 3000 Hrvata, mojih Dalmatinaca i svih drugih koji su krenuli u borbu protiv fašizma i za slobodu svoje domovine – komentirao je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić. Dodao je kako nije riječ o ideološkom, nego o civilizacijskom pitanju, a na pitanje zbog čega nitko iz Vlade nije sudjelovao na prijašnjim obljetnicama, odgovorio je da ne zna na koji je način ta manifestacija prije organizirana i je li itko iz Vlade uopće bio pozivan, piše Večernji list.

Bačić se ne boji eventualnih kritika s desnice zbog tog poteza premijera, za koji tvrdi da je na tragu politike prvog predsjednika Hrvatske i HDZ-a Franje Tuđmana. Ističe kako je Tuđman promovirao paradigmu prevladavanja ideoloških podjela u hrvatskom društvu i tumači kako je Plenkovićev potez upravo na tragu obrazloženja uloge i položaja Hrvata u Drugom svjetskom ratu kakvo je u brojnim svojim knjigama ponudio i Tuđman.

Međutim, nemaju svi  HDZ-ovci razumijevanja  za Plenkovićev presedan koji je izazvao poprilično negodovanje u stranci.
“Bio sam konsterniran. Nisam mogao vjerovati  kada samo  pročitao vijest na portalima. Plenković  čak  nije odao počast  Hrvatima koji su se borili na Sutjesci nego na vijencu piše herojima  Sutjeske. To je čisti titoizam”,  izjavio je za Teleskop  visokopozicionirani HDZ-ovac. Tvrdi da je većina članstva reagirala jako  loše na ovu  Plenkovićevu gestu koja  je nezabilježena u  ovih 30 godina  hrvatske  demokracije. Slične smo komentare dobili od još nekoliko HDZ-ovaca s kojima smo razgovarali.
Foto: Lana Slivar Dominić/Hina