Žigosanje “drukera” u Lošinju: Kako je brutalni zlostavljač izbjegao zatvorsku kaznu

Žigosanje “drukera” u Lošinju: Kako je brutalni zlostavljač izbjegao zatvorsku kaznu

Jovan Lončarić (34), nekadašnji talentirani član riječkog boksačkog kluba – s posljednjom poznatom adresom u Selcu – nikad neće morati odslužiti kaznu od godinu i pol dana zatvora zbog šokantnog slučaja zlostavljanja štićenika malološinjskog Doma za odgoj 2004. godine, 15-godišnjaka kojeg je s kompanjonima premlatio pa su mu na leđima žarom cigareta utisnuli riječ »druker«.

Naime, Lončariću – godinama nedostupnom hrvatskom pravosuđu i policiji – kaznu za »slučaj žigosanja« »pojela« je – zastara izvršenja kazne zatvora.

Ovih dana proteklo je deset godina od pravomoćnosti presude kojom je osuđen za kazneno djelo nanošenja teške tjelesne ozljede, pa je riječki Županijski sud morao donijeti rješenje kojim se obustavlja postupak izvršenja kazne zatvora. Gdje se Lončarić sada točno nalazi nije sa sigurnošću poznato, no dosad se spekuliralo da je najprije izbjegao u Srbiju, a onda otišao za Kanadu i Njemačku, gdje je i rođen (Frankfurt).

No, nakon ovakvog razvoja događaja, sada se može vratiti u Hrvatsku bez rizika da završi u zatvoru.

Svojevrsna amnestija za Lončarića dogodila se 15 godina nakon u riječkoj regiji neviđenog slučaja zlostavljanja štićenika Doma za odgoj u Malom Lošinju, 15-godišnjaka koji je na prevaru doveden u šumu na Čikatu, pa pretučen i »žigosan«. Lončarić je zbog brutalnog zlostavljanja domskog štićenika kraće vrijeme bio u pritvoru, ali većinu kazne nije odležao, piše Novi list.

Na prvom suđenju u svibnju 2005. godine riječki Općinski sud ga je oslobodio optužbe, zbog nedostatka dokaza. Ali, ta je presuda poslije ukinuta, a na ponovljenom suđenju u srpnju 2007. godine Lončarića je riječki Općinski sud u odsutnosti proglasio krivim za nanošenje teške ozljede i osudio ga na 18 mjeseci zatvora. Presuda je postala pravomoćna u lipnju 2009. godine, kada ju je potvrdio riječki Županijski sud.

Šokantan slučaj maltretiranja otkriven je kada početkom veljače 2004. godine u Dječju bolnicu Kantrida dospio pretučeni 15-godišnji dječak iz Vinkovaca, štićenik Odgojnog doma Mali Lošinj. Istraga je pokazala da ga je u šumskom predjelu na rubu Čikata zlostavljala grupa mladića, također štićenika doma, na čelu s Lončarićem. Najprije su ga vezali, pa ga brutalno izudarali, da bi mu na koncu oštrim predmetom i užarenim cigaretama ispisali na leđima – »druker«. Za slavonskog dječaka, koji je inače odrastao u problematičnoj obitelji i uz nasilnog oca, pa smješten u dom, to je bio samo vrhunac maltretiranja kojima je bio izložen mjesecima.

»Žigosanje« je bila odmazda za »cinkanje«, jer se stalno obraćao odgojiteljima za pomoć. Kada je iživljavanje završilo, napadači su ga odvezali i ostavili ležati, a on je smogao snage pa se dovukao do glavne ceste gdje ga je slučajni prolaznik pronašao i pozvao Hitnu pomoć.