Željka Markić napisala da joj je drago što se kandidirao Miroslav Škoro: Hoće li podržati njega ili Kolindu?

Željka Markić napisala da joj je drago što se kandidirao Miroslav Škoro: Hoće li podržati njega ili Kolindu?

Željka Markić komentirala je na svome  Facebook profilu predsjednički kandidaturu Miroslava Škore. Iako ga nije izravno podržala, napisala je da joj je drago što je istaknuo kandidaturu. Željka Markić  je do sada bila sklona aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović pa se  ovaj post može tumačiti i kao blago distanciranje od aktualne predsjednice i polagano približavanje Miroslavu Škori.

Donosimo u cijelosti  Facebook status Željko Markić.

“Miroslav Škoro najavio je da će sudjelovati na predsjedničkim izborima. To mi je drago. Prvo zato što sam pobornik tržišnog natjecanja, konkurencije, borbe za glasača, slušatelja, kupca ili podupiratelja. Drugo, zato što mi se sviđaju glavne poruke njegove najave kandidature. One predstavljaju dobar odabir važnih tema za Hrvatsku.

1. Jačanje ovlasti predsjednika RH – želimo li da osoba sa najvećim političkim legitimitetom koju neposredno biraju građani ima ovlasti koje odgovaraju takvoj političkoj podršci? Želimo li predsjednici/predsjedniku omogućiti suspenzivni veto kao protutežu saborskoj većini?

2. Jačanje prava građana na referendum – želimo li u Hrvatskoj, suprotno dosadašnjim nastojanjima Plenkovića i Milanovića – osnažiti izravnu demokraciju kroz koju građani imaju priliku izreći svoje, zakonski obvezujuće mišljenje i svoja očekivanja od onih kojima su povjerili da u njihovo ime upravljaju Hrvatskom?

3. Promjena izbornog sustava – želimo li ukinuti nepravedan izborni sustav koji potiče korupciju i tako koči gospodarski i svaki drugi razvoj Hrvatske? Želimo li olakšati građanima sudjelovanje na izborima – kroz dopisno i elektroničko glasovanje? Želimo li da birači određuju tko će ih predstavljati u Saboru ili da to bude odluka šefa stranke i njegovih poslušnika?

4. Borba protiv korupcije – želimo li dokidanje trgovačkih koalicija i jednak odnos pravosuđa prema svima u Hrvatskoj? Želimo li Državno odvjetništvo koje zbog političkog utjecaja ne istražuje plinske poslove onih koji su Andreju Plenkoviću nužni za saborsku većinu ili žeimo drugačije Državno odvjetništvo – ono koje istražuje korupciju i kriminal neovisno o tome iz kojeg političkog bazena dolaze: SDPovog, HDZovog, IDSovog, SDSSovog , HSNovog….

Uz ove, Miroslav Škoro otvorio je i mnoge druge važne teme – odnos prema Domovinskom ratu, problem iseljavanja zbog bezperspektivnosti, uhljebništvo i neučinkovitost u hrvatskoj diplomaciji i dr.

Tko će biti moj izbor na nadolazećim predsjedničkim izborima ovisit će o tome kako će se kandidati postaviti prema ovim i drugim temama koje su ključne za hrvatsko društvo i državu. Izbori su za pola godine. To je dovoljno vremena da na temelju ključnih pitanja svatko od nas prosudi tko je dostojan našeg povjerenja, a tko nije. Jedno je sigurno – Europski izbori i način na koji su birači kaznili Plenkovića i njegovu listu lojalista – jasno pokazuju da vrijeme bezuvjetne podrške bilo kome, zato što tvrdi da je „naš“ – ide svome kraju. I to je odlično. Res, non verba”, zaključuje  Željka Markić.

Foto: Damir Senčar/Hina