Tragična smrti pročelnika Siniše Palma: Zašto se Virovitičani boje javno govoriti o stanju u gradu

Tragična smrti pročelnika Siniše Palma: Zašto se Virovitičani boje javno govoriti o stanju u gradu

Proteklog tjedna  u sjeni izvanrednog Aktualnog sata Gradskog vijeća u dopodnevnim satima održana je i sjednica Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije. Poduži dnevni red “odarđen” je za nepunih sat vremena. Iako nije izravno povezano sa županijom i ovdje je na repertoaru bio slučaj tragično preminulog pročelnika za gospodarstvo i financije Siniše Palma i višemilijunskog manjka u gradskoj virovitičkoj blagajni. Mate Vukušić,  predsjednik Županijske organizacije SDP Virovitičko-podravske županij, jedini je vijećnik  koji je postavio pitanje o  tragičnoj smrti virovitičkog pročelnika Siniše Palma, piše Virovitica.net.

Vladajući nisu bili zainteresirani za tu temu?
– Naravno, nemoguće je bilo izbjeći razgovor o ovoj zabrinjavajućoj sagi koja potresa Viroviticu i cijelu Hrvatsku. I da, vladajuća HDZ-ova ekipa nije bila zainteresirana za razgovor o ovoj temi iako je kompletna Virovitica izložena tisućama pitanja koja su do danas bez ijednog odgovora. Za klimu u našem gradu to je jako loše, opasno čak, rekao bih.

Nitko od vijećnika nije komentirao ovu tragediju osim Vas. Što je razlog tome?
– Prvi put vijećnica HDZ-a Sanja Kirin nije mi “preotela” pitanje za aktualac što je i razumljivo. Sam sadržaj cijele priče je nepotrebno misteriozan i prepun tajnovitosti i skrivenih podataka. Ponoviti ću, nepotrebno, bez obzira na tragiku koja prati svaki detalj ove priče. Otuda i strah kod dijela građana ali i nekih vijećnika. U razgovoru za jedan tiskani medij par dana nakon pronalaska nesretnog Palma, novinar me u pitao da li me je strah. Odgovorio sam niječno i pitao njega zašto? Rekao je da nitko neće pred kamere pa mu je čudno. Na žalost, to je Virovitica danas.

Što ste pitali na aktualnom satu?
Tražio sam odgovor od pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Melite Sirovice u vezi rada mrtvozornika koji je bio na mrtvozorenju preminulog Palma. Pitanje je bilo da li je povjerenstvo za nadzor nad radom mrtvozornika utvrdilo nepravilnosti u postupanju. Odgovor je da nije što mi je teško prihvatiti jer po Zakonu i pravilniku obdukcija umrlog radi se u svakom slučaju koji nije prirodna smrt. A suicid nikako nije prirodna smrt bez obzira pod kojim se okolnostima dogodio.

Da je obdukcija napravljena smanjio bi se prostor za kontroverze koje su ovladale gradskim kuloarskim prostorom ali i svakim drugim.

Što je, po Vama, rješenje u ovom slučaju?

– Ako se pokaže da su točni navodi, a nadam se da je istražni postupak pri kraju, neminovan je odlazak s funkcija najodgovornijih ljudi u gradu. Grad koji je dobitnik priznanja od “projekta gradonačelnik.hr” za izvrsnost u analizi proračuna, jedan od prvih koji je uveo lokalnu riznicu ne smije si dozvoliti ovakav propust. Naravno, odluka je na čelnim ljudima grada, odluka je političke, osobne i moralne naravi. Još jednom ću reći – SDP je pobornik, i od toga ne odustajemo, poštivanja zakona i svih institucija koje su dužne ovakve slučajeve ispitati, evidentirati i procesuirati. Želim vjerovati da će se ovo okončati u slijedećih par dana i da će odgovorni snositi primjerene sankcije zbog učinjenog. Ili neučinjenog. Istina je prijeko potrebna, pogotovu u ovom slučaju, koliko god nekom izgledala lijepo ili ružno. Virovitica žudi za pravdom sada, a ako će ona stići za šest mjeseci ili godinu dana to se neće zvati pravda.

Foto: Grad Virovitica