Opet pao lički proračun: Siromašna i raseljena županija postala poligon za nadmudrivanje Milinovića i Kustića

Opet pao lički proračun: Siromašna i raseljena županija postala poligon za nadmudrivanje Milinovića i Kustića

Ličko-senjska županija i dalje je bez proračuna. Ovo je šesti put da je proračun pao. Naime, 11 zastupnika glasalo je ‘za’, 14 ‘protiv’, a dva zastupnika bila su suzdržana.

“Bilo bi neodgovorno s naše strane prihvatiti ovakav proračun. Župan je trebao imati 17 ruku, mi nismo podržali proračun. Nedostaje puno toga, pogotovo za razvoj Ličko-senjske županije”, kazao je predsjednik ličko-senjske Županijske skupštine HDZ-ov Marijan Kustić, javlja N1.

“Ne zazivamo izbore, možemo proći bez izbora. Župan ako predloži proračun, sjest ćemo i razgovarati, on može i ne mora predložiti do 10. srpnja proračun. Ne želim da netko prebacuje na HDZ odgovornost za nove izbore. I da se ne prihvati do 10. srpnja neki novi proračun, može proći bez novih izbora – da župan da ostavku, nema izbora. Dakle, može se predložiti novi proračun, da idemo na skupštinu, ili da župan da ostavku, da nema izbora”, dodao je.

“Neću dati ostavku, spremam se za nove izbore i pobijedit ću na njima. Ukoliko HDZ i njihovi partneri dođu na sastanak pa predlože preinake proračuna, spreman sam razgovarati o tome”, odgovorio je ličko-senjski župan Darko Milinović.

“Ova županija postaje županija-slučaj. Briga me za HDZ i SDP, ovo ne ide u prilog Hrvatskoj u cjelini. Andrej Plenković do jučer je slovio za jednog od ozbiljnijih kandidata čelne funkcije Europske unije. Onda mu se radi politički problem destabilizacije Vlade zadnjih tjedan dana. Kad ste ozbiljni kandidat pa imate političku destabilizaciju u Hrvatskoj, vaša ozbiljnost kao kandidata pada. Znam da je Vlada predložila neka nova sredstva za proračun Ličko-senjske županije i ovdje se radi politička destabilizacija. Dakle, ja sam opozicija Andreju Plenkoviću. Svaki dobar potez ću podržati, svaki loš kritizirati.”

“Neću dati ostavku, to neka zaborave. Spreman sam razgovarati s HDZ-om oko amandmana o čemu dosad nismo razgovarali. Novi proračun ću predložiti.”

Kazao je i da će se u slučaju izbora vratiti u Hrvatski sabor.

Podsjećamo, Ličko-senjski župan Darko Milinović i predsjednik Županijske skupštine Marijan Kustić postigli su prošli tjedan dogovor o proračunu za 2019. godinu i danas održanoj sjednici Skupštine.

Tada su zaključili da su zadovoljni radnim sastankom, a rok za prihvaćanje proračuna postavljen je 10. srpnja. Ne prihvati li se do tada proračun, Vlada bi trebala raspustiti Skupštinu i raspisati izbore i za Skupštinu i za župana sa zamjenicima.

Kriza regionalne vlasti u Ličko-senjskoj županiji traje od prošle godine.

Foto: Mladen Volarić/Hina