Mislav Kolakušić u Bruxellesu: Bit će eurozastupnik do veljače, a onda će postati predsjednik

Mislav Kolakušić u Bruxellesu: Bit će eurozastupnik do veljače, a onda će postati predsjednik

Paralelno sa summitom europskih čelnika u Bruxellesu, u Europski parlament u Strasbourgu su po prvi puta sjeli zastupnici devetog saziva, među njima i 11 hrvastkih predstavnika.

Ako je suditi po početku zasjedanja bit će to burnih 5 godina. Počelo je bez predsjednika, masovnim prosvjedom Katalonaca i izrazom nepoštovanja prema Odi radosti.

Sve to pratila je reporterka RTL-a Matea Damjanović koja je  razgovarala  s Mislavom Kolakušićem.

Kolakušić je na početku razgovora komentirao sve ovo što se događa u Bruxellesu.

“Ovdje se radilo u unaprijed smišljenom igrokazu, a na kraju dolazimo do onoga da cijelu priču u EU vode Francuska i Njemačka. Mi nemamo EU kakvu bismo trebali imati, da smo svi jednaki”, kazao je Kolakušić.

Komentirao je i isticanje Plenkovića kao navodnog kandidata za neku od funkcija.

“To je bio marketinški potez. Nemam favorita od ovih kandidata. Drže se strogo pravila jer to njima odgovara. Slika Europe se u potpunosti mijenja. Nezavisni klub ima 57 zastupnika. Plenković je sudjelovao u igrokazu koji mu je trebao podignuti rejting”, tvrdi Kolakušić.

Na pitanje hoće li se kome prikloniti i ostaju li nezavisni, Kolakušić kaže:

“Ostajemo nezavisni, sada vodimo razgovore da probamo oformiti novi klub. Koji je odmaknut od bilo kakve ideologije. O tome kojem ćemo se odboru prikloniti ne ovisi o nama”, tvrdi i dodaje:

“Politika se vodi i u Hrvatskoj i EU. Zastupat ćemo isto, borba protiv korupcije. U svakom od tih odbora se može raditi protiv korupcije”, jasno će.

Na pitanje gdje je nestao nakon izbora, Kolakušić poručuje:

“Završili su izbori. Trebalo je vidjeti rezultate izbora. Rezultati izbora su vrijedni i kažu da koalicija HDZ-a i SDP-a nije dovoljna. S 445 tisuća glasova osvojili su osam mandata. Promjene u Hrvatskoj dolaze i to već na predsjedničkim izborima”, jasno će.

Na pitanje do kada ostaje u EP-u, odgovara:

“Dok u veljači ne budem izabran za predsjednika države. Početkom listopada će biti objavljen moj program”, kaže.

Komentirao je i ostale kandidate za predsjednika:

“Zasad se samo najavljuju kandidati. Isticanje kandidature šest mjeseci prije izbora je smiješno”, rekao je Kolakušić u razgovoru za RTL.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina