Plenković je napravio dobar posao u Bruxellesu: Čini se da Miro Kovač nije baš zadovoljan

Plenković je napravio dobar posao u Bruxellesu: Čini se da Miro Kovač nije baš zadovoljan

Bivši ministar vanjskih poslova i saborski zastupnik HDZ-a te pretendent na mjesto predsjednika stranke Miro Kovač u RTL Direktu komentirao HNS-ov zahtjev za smjenu ministra uprave Lovre Kuščevića i stav premijera Andreja Plenkovića da ga još ne smjenjuje te prijedlog čelnih ljudi EU o kojima su se u Bruxellesu dogovorili čelnici država unije.

Na pitanje o Kuščeviću je kazao da je percepcija o njemu kreirana u medijima. “Percepcija je takva kakva jest i ona je kreirana u medijima. Kuščević je u nadležnosti predsjednika HDZ-a i Vlade Andreja Plenkovića. Na Kuščeviću i Plenkoviću jest da se to razriješi”, kazao je Kovač koji otpočetka nije bio za koaliciju s HNS-om koji sada traži smjenu Kuščevića.

“Ne znam je li to bio blef HNS-a i je li netko iz HNS-a pokušao pretrčati u neki drugi tabor da bi se u budućnosti pokušalo nešto ušićariti. No, poznavajući HNS, oni vole sinekure i funkcije i čisto sumnjam da bi sada otišli iz vladajuće koalicije. Bio sam začuđen. Ne znam je li to bio blef ili pokušaj traženja novog domaćina”, kazao je Kovač te dodao kako Plenković i najviša stranačka tijela moraju odlučiti o sudbini koalicije s HNS-om.

Na pitanje je li stranačko vodstvo otkrilo “crnog labuda” odgovornog za loš rezultat HDZ-a na euroizborima, Kovač kaže da nikada nije čuo za nikakve labudove, ni crne ni bijele. “Lista je bila kakva je bila. Birači su rekli svoje. U razvijenim demokracijama nema labudova. Nikad nisu krivi birači, članovi ili županijske organizacije ni labudovi. Nije pogođen recept ni koncept. Birači su rekli svoje i poslali poruku, čini mi se zbog liste, ali i zbog određenih politika”, kazao je Kovač i dodao da treba izvući pouku.

“Neke stvari treba promijeniti, treba se resetirati i ići naprijed jer nas čekaju izbori za predsjednika republike i nakon toga izbori za Sabor”, kazao je Kovač i dodao da sa svojim prijateljima i članovima želi dati doprinos da se HDZ obnovi, ojača i da pobjedi na predsjedničkim i parlamentarnim izborima. “To je zadatak svih nas u Saboru i ja se tu vidim kao čovjek koji je angažiran”, kazao je Kovač.

O događajima u EU je kazao da su čelnici dvije najveće države, Njemačke i Francuske, nametnuli svoje kandidate.

“Merkel i Macron su se nametnuli i nametnuli su svoje kandidate, von der Leyen za predsjednicu Komisije i Lagarde za Europsku središnju banku. Talijan Sassoli je izabran za predsjednika Europskog parlamenta, još jedan kandidat iz Zapadne Europe. Uz to je planiran i Michelle za predsjednika Europskog vijeća i Borrell za visokog predstavnika za vanjske poslove i sigurnosnu politiku. Znači da nema nikoga iz istočne i srednje Europe”, rekao je Kovač i dodao kako ga to ne čini zadovoljnim.

“Volio bih da smo dobili osobu iz novih članica na jednom od važnih mjesta u EU”, kazao je Kovač te dodao kako je i prvotni plan Merkel i Macrona bio nametanje njihove volje.

Naglasio je da kandidatkinja za novu šeficu Europske komisije Ursula von der Leyen “ima sluha za zemlje srednje i istočne Europe”. “Za Hrvatsku i njezinu ekonomiju je ključno riješiti pitanje Schengena”, rekao je Kovač.

Smatra da je dobro što je pronađeno rješenje za ključne ljude EU, ali bi bio zadovoljniji da je netko iz Hrvatske ili srednje i istočne Europe na jednoj od ključnih funkcija. Naglasio je da je zbog ovog dogovora nastao problem u njemačkoj gdje socijaldemokrati imaju kampanju protiv predložene šefice Komisije i nisu Merkel dali ovlaštenje da na Europskom vijeću glasuje o kandidaturi von der Leyen.

Foto:Screenshot RTL

Facebook Comments