Hebrang poručio “ranjenom” Plenkoviću: Kuščević mora otići, a HNS se želi približiti SDP-u

Hebrang poručio “ranjenom” Plenkoviću: Kuščević mora otići, a HNS  se želi približiti SDP-u

HDZ-ov veteran Andrija Hebrang nema nikakvo dvojbe treba li  diskreditirani ministar Lovro Kuščević  otići iz Vlade.

“Razina etike koju moraju poštivati državni dužnosnici je viša od prosječne jer bi oni trebali služiti kao uzor narodu. Dovoljno je imati nekretninu koju niste upisali, a koristite je ili ste bili dužnosnik dok se na lokalnoj razini promijenio prostorni plan i uvela građevinska zona što vam je pogodovalo i već sam takav podatak je dovoljan okidač za trenutnu ostavku, a onda je red na pravosuđu da radi svoj posao”, rekao je  za Direktno bivši potpredsjednik Vlade i HDZ-a.

Stoga je ostavka u takvim slučajevima prije svega pitanje morala, a tek onda kaznene odgovornosti, poručuje.

Komentirajući HNS-ov zahtjev za smjenom ministra Kuščevića, Hebrang je uvjeren da njihove pobude nisu posljedica neke visoke etike ili političkog morala nego tako žele ‘uhvatiti’ Plenkovića zbog vrlo prozirnog motiva.

“Zašto sada, zato što je iza Plenkovića loš rezultat na europskim izborima, zato jer je SDP počeo rasti, približavaju se predsjednički izbori i HNS sebi radi odstupnicu prema ljevici”, objašnjava Hebrang koji predviđa da će ta stranka sutra koalirati sa SDP-om kao što su to jučer s HDZ-om.

Naglašava kako je Plenković u slučaju s HNS-om do sada postupio izrazito neodlučno kao što je postupio previše odlučno s Mostom kada je napravio nedopustiv gaf i na sjednici Vlade najavio otkaz Mostovim ministrima čime se teško ogriješio o demokratska pravila.

“Naravno, neodlučan je jer traži rezervnu opciju za koaliranje. Treba mu supstitucija i preostaje mu jedino stranka Milana Bandića koji je pouzdan kao ‘prošlogodišnji snijeg'”, ironičan je Hebrang koji  smatra da se Plenković nalazi u vrlo nezavidnom položaju, jer s jedne strane gubi potporu u stranci odugovlačenjem oko Kuščevića, a ako prihvati HNS-ov zahtjev, ispasti će da je podlegao ucjenama.

Vjeruje kako će Plenkoviću trebati još nekoliko dana za donošenje odluke i da će na kraju njegova presuda glasiti da Kuščević mora otići.

“Ako važe manje zlo između raskidanja koalicije s HNS-om i smjene Kuščevića, onda je u ovom trenutku manja šteta ako se odrekne Kuščevića, a u pozadini će mu sigurno ponuditi neke benefite i povlastice da može ostati u politici te ‘ispod žita’ nastaviti raditi svoje ‘prljave poslove'”, oštar je naš sugovornik koji poput sociologa i političkog analitičara Slavena Letice upozorava da je dodatna otežavajuća okolnost za Plenkovića ta što Kuščević nije jedini od ministara s imovinsko-pravnim nepravilnostima.

Takvih je, ističe, barem četiri, pet u aktualnoj Vladi.

Stoga se Plenković, smatra, trenutno nalazi u najneugodnijoj situaciji do sada jer su problemi s ostalim ministrima u ‘pričuvi’ i uvijek mogu doći u prvi plan. Opozicija će, smatra, ‘udarati ‘ na jednog po jednog i pitanje je gdje će se zaustaviti… A cijelu će situaciju Plenkoviću već poslovično ‘zapapriti’ SDSS Milorada Pupovca koji će se priključiti sa svojim ucjenama.

Foto: Denis Cerić/Hina