Organizirao likvidaciju Stjepana Đurekovića: Zloglasni udbaš Josip Perković danas će biti izručen Hrvatskoj

Organizirao likvidaciju Stjepana Đurekovića: Zloglasni udbaš Josip Perković danas će biti izručen Hrvatskoj

Josip Perković, nekadašnji načelnik zloglasne jugoslavenske komunističke tajne službe, pravomoćno osuđen zbog teškog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, bit će danas, nakon nepunih pet i pol godina provedenih u zatvoru u Njemačkoj, transferiran u Hrvatsku.

Nakon što je u Hrvatskoj okončan postupak priznanja njemačke presude, Perkovićevo prebacivanje iz njemačkog u hrvatski zatvor organizirali su službenici ministarstava unutarnjih poslova dviju zemalja. Perković bi iz Münchena u Zagreb trebao biti prebačen zrakoplovom, redovnim letom.

Prema uobičajenoj proceduri, ili će hrvatski policajci, službenici zagrebačkog ureda Interpola, preuzeti Perkovića na minhenskom aerodromu, ili će ga njemačka policija dopratiti do zagrebačkog aerodroma i predati ga hrvatskim vlastima.

U svakom slučaju, nakon slijetanja u Zagreb, Josip Perković bit će izravno odvezen u zatvor u Remetincu. Tamo će zasigurno provesti prvih nekoliko tjedana na Odjelu za dijagnostiku gdje bi se trebala napraviti procjena, a potom i donijeti odluka u kojem će zatvoru Perković izdržavati kaznu dugotrajnog zatvora na koju je osuđen.

Podsjetimo, Josip Perković je u Njemačkoj proglašen krivim da je, kao visokorangirani pripadnik tajne službe tadašnje Jugoslavije, koja je u narodu poznatija kao Udba, sudjelovao u organizaciji i pripremi politički motiviranog ubojstva Stjepana Đurekovića 1983. godine u Wolfratshausenu kod Münchena. Pravomoćno je osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Hrvatski sudovi priznali su njemačku presudu, ali mu je, s obzirom na to da kod nas ne postoji kazna doživotnog zatvora, izrečena kazna od 30 godina zatvora. Ako se uzme u obzir vrijeme koje je do sada proveo u zatvoru, 74-godišnjem Perkoviću ostaje za odslužiti još 24 i pol godine.