Luka Bebić otkrio zašto posjećuje uznika Ivu Sanadera osuđenog za tešku korupciju

Luka Bebić otkrio zašto posjećuje uznika Ivu Sanadera osuđenog za tešku korupciju

Bivši predsjednik Sabora i HDZ-ovac Luka Bebić iz mirovine promatra političku scenu. Za tjednik Express otkrio je što misli o aktualnoj krizi vlasti, predsjedničkim izborima, ali i svom prijatelju Ivi Sanaderu kojeg je nedavno posjetio u Remetincu. Za Sanadera kaže da je svojevrsni “otkupitelj” svih sadašnjih i bivših grijeha, koji su se događali ne samo unutar HDZ-a nego općenito na vlasti i koji su se enormno okoristili, a takvih je i da desnoj i na lijevoj strani.

Zaredale su afere, od ministrice Žalac, preko Tolušića, pa Kuščevića…?

Afere su proizveli oni koji drmaju Vladu i većinu, oni ih uveličavaju. Ne kažem da nema problema i da nije napravljen niz pogrešaka. Svi su grešni pa i ministri no mislim da su mediji se uključili u taj orkestar vrlo brzo i daju tome dimenzije koje možda poneke od ovih nazovimo afere i ne zaslužuju. Ne mogu procjenjivati o tome jer nemam dovoljno činjenica, ali za sada ne vidim neku veliku potrebu za šire promjene u Vladi. Naša zemlja za manje šest mjeseci će predsjedati Europskom unijom i mislim da je stabilnost Vlade važna. Bez velike potrebe ne treba stvarati neke gungule i probleme.

Tolerira li Andrej Plenković nepodopštine svojih ministara više nego Ivo Sanader?

U načelu, ne ulazeći u meritum pojedinih slučajeva, meni se sviđa kad predsjednik Vade štiti svoje izabrane ministre do izvjesne granice dok se oni mogu štiti. Kad se pokaže da je nešto loše snagom argumenata smatram da ih treba promijeniti. Nije nitko sveta krava.

Politički analitičari uvjereni su da je u skoro vrijeme izvjesna velika koalicija HDZ-a i SDP-a. Što vi kažete na to?

Smatram da HDZ treba ostati ne samo deklarativno nego i praktično na desnom centru. To znači da okuplja one koji su malo ljevije i desnije od desnog centra, do izvjesne granice odnosno isključujući ekstremne dijelove političkog spektra i lijevo i desno. Velika koalicija ne bi bila naša izmišljotina. Imali smo je u Njemačkoj nekoliko puta, u Luksemburgu također, a za vrijeme Drugog svjetskog rata i u Velikoj Britaniji. Naravno da naša situacija nije ni približno ista kao u tim zemljama, no mogućnost da se stvori takva koalicija ne treba izbrisati ni eliminirati.

Jedan ste od rijetkih, koji se nije odrekao Ive Sanadera. Jeste li ga posjetili u zatvoru?

Posjetio sam ga 1. srpnja i razgovarali smo. Kad je riječ Ivi Sanaderu to će biti za ozbiljne političke analize i istraživače u medijima, kojih je nažalost sve manje. Smatram da je on svojevrsni ‘otkupitelj’ svih sadašnjih i bivših grijeha, koji su se događali ne samo unutar HDZ-a nego općenito na vlasti i koji su se enormno okoristili, a takvih je i da desnoj i na lijevoj strani. Ima puno onih koji su pljačkali Hrvatsku, ali mogu mirno spavati, jer je Ivo Sanader u zatvoru. Institucije govore da rade, a Sanader sve ostalo pokriva.

Na koga mislite?

Ne bih o imenima.

Je li vam se u razgovorima Sanader na nešto požalio?

Ništa se on nije požalio. On je inače korektan i korektni su prema njemu u zatvoru. Nema nekih privilegija, ali nema ni šikaniranja. Sve je u okviru očekivanja. Bez obzira na to koliko se procesa protiv njega vodi, mislim da on ima duhovne snage sve to prevladati. Bez obzira na to je li kriv ili nije, on je moj prijatelj i kad je predsjednik Vlade i kad je uznik u Remetincu. Prijateljstvo će, nadam se, i ostati, kako god završe ovi procesi. A ja sam optimist jer vjerujem u pravnu državu.

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina