Bjegunac i njegov odvjetnik tvrde da su suci korumpirani: Što o tome misli Mamićev prijatelj Turudić

Bjegunac i njegov odvjetnik tvrde da su suci korumpirani: Što o tome misli Mamićev prijatelj Turudić

Nakon što je Veljko Miljević, odvjetnik Zdravka Mamića, podigao popriličnu buru u pravosuđu optuživši šest hrvatskih sudaca za korupciju, stanje u hrvatskom pravosuđu komentirao je predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić, pišu vijesti.hr.

Na pitanje je li kao jedan od najmoćnijih sudaca, odnosno predsjednik najvećeg suda u državi upoznat sa situacijom da postoje suci koji su uzeli novac ili su skloni koruptivnim radnjama, Turudić odgovara da je čuo puno priča, ali da se nikada nije poveo neki ozbiljniji kazneni postupak.

“Ni neko ozbiljnije istraživanje. Pričama samim po sebi ne može se vjerovati. Bilo bi dobro da je u konkretnom slučaju odvjetnik Miljević, koji je optužio svog branjenika, svoja saznanja najprije podijelio s nadležnim tijelima, zapravo s USKOK-om. On se odlučio ići u medije, to je njegov izbor”, kazao je Ivan Turudić, predsjednik zagrebačkog Županijskog suda, za RTL Danas. 

Upitan hoće li se utvrditi jesu li te teze točne, Turudić kaže da sve ovisi o tome koliko Mamićev odvjetnik ima saznanja te koliko je spreman o tome govoriti.

“I koliko će voditi računa, a sigurno će voditi računa, da nije kažnjivo samo djelo primanje mita nego jednako tako, doduše malo blaže, i davanje mita.”

Turudić je sudio bivšemu premijeru Ivi Sanaderu. Također, svojedobno je u jednom intervjuu upozorio na moguće probleme vezano uz informacije koje je dobio o tome da su određeni suci na Ustavnom sudu uzeli novac. Kaže da ga nakon toga nitko nije pozvao na razgovor o toj temi, kao i da sam nema nikakvih osobnih saznanja osim onog što mu je rekao tadašnji glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan.

Upitan što iz svega toga zaključuje, Turudić odgovara da te informacije onda nisu bile točne.

”Očigledno utvrđeno nisu bili podmićeni. Onda se vrlo oprezno mora s tim informacijama ići dok se one temeljito ne provjere.”

Zanimljivo je da je Ivan  Turudić  dugogodišnji prijatelj s  bjeguncem od hrvatskog pravosuđa Zdravkom Mamićem, što nikada nije skrivao.  Poznato je da je Zdravko Mamić imao  vrlo razgranatu mrežu poznanstava među hrvatskim sucima pa možda  i o  primanju “nedopuštenih sredstava” zna ponešto iz prve ruke.

Foto: Admir Buljubašić/Hina