Esih otkriva zašto se razišla sa svojim prijateljem Zlatkom Hasanbegovićem: Što zamjera Velimiru Bujancu?

Esih otkriva zašto se razišla sa svojim prijateljem Zlatkom Hasanbegovićem: Što zamjera Velimiru Bujancu?

Bruna Esih u razgovoru za Novi list otkriva kako je došlo do razlaza između nje i Zlatka Hasanbegovića. Predsjednica stranke Neovisni za Hrvatsku tvrdi da su korijeni konflikta iz razdoblja kampanje za izbore za Europski parlament i da u svemu tome velike “zasluge”  ima i Velimir Bujanec.

– Znakovito je da je o situaciji u našoj stranci, o meni osobno, u ponedjeljak navečer za RTL televiziju govorio medijski mag Velimir Bujanec. Pritom je branio Zlatka Hasanbegovića. A sve je to započelo u kampanji za europske izbore. Iza svega stoje ljudi koji nemaju, na prvi pogled, veze ni s Hasanbegovićem ni s Hrvatskim suverenistima.

Bujanec je potaknuo sukobe u vašoj stranci?

– Zašto bi ga se inače sada pitalo o tome? Tko je on da bi davao izjave za RTL i druge medije, ako nije sudionik ove priče? Bujanec je Hasanbegovićev dugogodišnji prijatelj, a tijekom protekle kampanje prijetio nam je apsolutnim zatvaranjem svog velikog medijskog prostora ako ne pristanemo na koaliciju sa suverenistima. I to je učinio. Već u vrijeme kampanje slušala sam iz različitih izvora kako će se nakon izbora ići na moju političku eliminaciju. Premda je Predsjedništvo stranke, neovisno o tonu naših rasprava, uvijek donosilo jednoglasne odluke.

Ne samo to nego niti jedan član Predsjedništva, uključujuči i Hasanbegovića, nije prije tih izbora rekao javno ništa što bi bilo u suprotnosti s odlukama tog tijela o (ne)suradnji sa suverenistima. Proziva se mene da sam bila protiv, a Tomislav Jonjić, koji je sada uz Hasanbegovića, bio je najžešći oponent ujedinjavanja sa suverenistima i šef naše kampanje koji je kreirao sve naše medijske poruke. Ovo što se sada događa odjeci su kampanje za europske izbore, ali ne samih rezultata.

Da ste na njih išli sa suverenistima i Ružom Tomašić, možda biste osvojili jedan zastupnički mandat.

– Možda, to su tvrdili i oni koji su se zalagali da uđemo u tu priču, premda je ona u startu bila neprincipijelna. Krenuli smo u formiranje Neovisnih za Hrvatsku kako bismo pridonijeli okrupnjavanju nama svjetonazorski bliske političke scene. Ali, iza ovoga sa suverenistima bili su neprincipijelni dogovori o tome tko će kasnije kome što ponuditi i nismo u to htjeli ući. To nisu bila čista posla.

I što se zbivalo poslije izbora?

– Hasanbegović je na sjednici Predsjedništva 28. svibnja rekao da želi biti predsjednik stranke i da ako ne bude tako, on neće više biti dio te naše priče. Nikakvo nam obrazloženje nije iznio. I na toj sjednici i idućih tjedana neki od nas upozoravali smo ga da je to neozbiljno, da će naši politički protivnici likovati, ali ništa nije prihvatio. Njegov je stav bio ili će biti predsjednik ili odlazi.

Nikad se prije niste s njim u nečem neslagali?

– Valjda ne postoje dvije osobe koje se u svemu slažu. Bilo je naših rasprava, pa i glasnih, oboje smo temperamentni i ustrajemo u svojim stavovima. Bilo je, znači, između nas dvoje određenih razmimoilaženja. Ali, ponavljam, sve su naše odluke bile jednoglasne, a i u javnosti su nam se izjave podudarale.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina