Janjevci se osjećaju prevareni: Skupilo se puno gorčine, u nama i protiv nas

Janjevci se osjećaju prevareni: Skupilo se puno gorčine, u nama i protiv nas

U Kistanjima je šest obitelji dobilo ključeve obiteljskih kuća u državnom vlasništvu. Radi se o doseljenicima iz Janjeva, Hrvatima iz Kosova. Jučer su potpisali i ugovor o (simboličnom) najmu, što je preduvjet da nekretnina darovnicom dođe u njihovo vlasništvo. Unatoč tome, neki se osjećaju prevareni, piše Slobodna Dalmacija.

Donačelnik općine Kistanje Roko Antić, i sam Janjevac, čvrsto vjeruje, unatoč svim nedaćama, problemima, dugoj i teškoj prilagodbi na okolnosti koje su se bitno razlikovale od onoga što su dolaskom u Kistanje očekivali, da će Janjevci ovdje ostati i opstati. Iako trend iseljavanja nije ni njih mimoišao…

U Kistanje su stigli izravno na poziv hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, bježeći, kaže Antić, pred ratom na Kosovu. Dio njih odlučio je i zagrebačko podstanarstvo mijenjati za vlastiti krov nad glavom u Kistanjama. Prva skupina od 50 janjevačkih obitelji došla je u ovu općinu u ožujku 1997., a kamen temeljac za 120 novih stambenih objekata u budućem Novom naselju položen je u siječnju 1999. Iste godine, u listopadu, predani su i ključevi novoizgrađenih kuća za 120 obitelji.

S najnovijom dodjelom ključeva za šest doseljeničkih obitelji neće biti konačno apsolviran problem stambenog zbrinjavanja Janjevaca u Kistanjama. Ostat će ih još 15-ak, ali to je mahom izdvajanje iz obitelji, dakle, mlađe obitelji koje bi trebale biti stambeno zbrinute po modelu D, kad im država osigurava zemljište i građevni materijal, a oni se sami pobrinu za izgradnju kuće.

Problemi nastali zbog kriminalaca

“Problemi su nastali u razdoblju od 2007. do 2011., kad je država otkupila pet stambenih objekata na temelju lažnih punomoći i dodijelila ih Janjevcima, koji su se poslije našli u nebranom grožđu i morali su sami angažirati i plaćati odvjetnike kako bi legalizirali svoj stambeni status. Ljudi su godinama živjeli u neizvjesnosti, bili su izvarani od kriminalne skupine koja je operirala ne samo u Kistanjama, nego i u Vojniću, Gračacu, Okučanima i besramno prodavala kuće s lažnim punomoćima, na čemu su zaradili 19 milijuna kuna. Ali netko je te punomoći potpisivao…” revoltirano će Antić.

Država je, tvrdi naš sugovornik, prevarila Janjevce. Od prvog organiziranog dolaska u Kistanje prošle su 22 godine. I sakupilo se puno gorčine. Ali ne samo u njima, nego i protiv njih…

Iseljavanje pogodilo i Kistanje

Neki nisu više u Kistanjama vidjeli perspektivu, oko 500 ih se iselilo u “bijeli svijet”, trbuhom za kruhom, jer ako su i dobili krov nad glavom, od nečega je trebalo i živjeti, a u Kistanjama ni ono gospodarstva što je prije rata bilo više ne postoji.

“U posljednjih pet, šest godina u Kistanjama je živjelo 250 obitelji, ili oko 1300 Janjevaca, a danas ih je 1100 u 215 obitelji, jer je iseljenički val pogodio i nas” navodi donačelnik Roko Antić.

Foto: Facebook