Što Ivica Šola zamjera poglavaru Katoličke crkve: Nakon Stepinca, papa Franjo udario i po Ivanu Pavlu II.

Što Ivica Šola zamjera poglavaru Katoličke crkve: Nakon Stepinca, papa Franjo udario i po Ivanu Pavlu II.

Ivica Šola u svojoj kolumni u Slobodnoj Dalmaciji piše o naglom raskidu pape Franje s politikom Ivana Pavla II. vezanu uz obitelj. Naime, Papa Ivan Pavao II. je 1980 sazvao crkvenu Sinodu o obitelji, na kojoj je sastavljen dokument “Familiaris consortio”, te je dvije godine kasnije ustrojava Papinski institut za studij braka i obitelji.

Papa Franjo, s druge strane, formira vlastiti “Institut za nauk Ivan Pavao II. o braku i obitelji”, koji se u svojim dokumentima uopće ne poziva na Sinodu Ivana Pavla II. Znak je to, smatra Šola, da se Franjo sprema za raskid s viđenjem o položaju obitelji u Crkvi kakvo je imao Ivan Pavao II.

“Da će papa Franjo nešto mijenjati u pogledu ove teme, braka i obitelji, znalo se već 2014. godine, kada je kardinal Maradiaga, kojemu je papa Franjo povjerio reformu kurije, pitao Papu što će mu nakon Wojtyline Sinode 1980. nova sinoda o obitelji.

Franjo je kardinalu Maradiagi, prema njegovu kazivanju, ovako odgovorio: “Pitao sam papu Franju što će nam novi skup o obitelji nakon onog Ivana Pavla II. iz 1980. godine koja je iznjedrila veoma lijepu pobudnicu ‘Familiaris consortio’. Papa Franjo mi je rekao da je to što je Ivan Pavao II. radio bilo prije trideset godina i da takav tip obitelji za veliku većinu ljudi danas ne postoji.”

Od Ivana Pavla II. ostalo samo ime

Papa Franjo se referirao na “patchwork obitelji, single roditelje, iznajmljivanje maternica, brakove bez djece. A da i ne govorimo o fenomenu istospolnih brakova.”

Šola tvrdi da papa Franjo misli da se Crkva treba “prilagoditi realnosti”, premda se pita što bi to trebalo značiti “pogotovo kada su Crkva i njezin doktrinarni polog u pitanju.”

“Tako je Franjo sazvao ‘svoju’ sinodu o obitelji, a kao plod izašla je pobudnica ‘Amoris laetitia’ namjesto Wojtyline ‘Familiaris consortio’, nova pobudnica oko koje se još uvije lome koplja.”

“Naime, papa Franjo je 8. rujna 2017. ustrojio novi Institut Ivan Pavao II. za nauk o braku i obitelji. Kao što se vidi, stari koji je osmislio Wojtyla nazivao se ‘za studij’, a Franjin ‘za nauk’. Papa je dodao da će novoutemeljeni institut promicati posljednju (!) sinodu i apostolsku pobudnicu ‘Amoris laetitia’. Stara’ se ne spominje.”

Zbog toga Šola tvrdi da je u “Institutu za nauk” od Ivana Pavla II. ostalo samo ime.

“Mi se čudili kada je papa Franjo iz sasvim nepotrebnih razloga zaustavio Stepinčevu kanonizaciju. No, Ivan Pavao II. prošao je još gore. I svi mi s njim…” zaključio je Šola.

Foto: Vatican media/Epa