Za obnovu “Galeba” ponudu dostavili “Dalmont” i “Lenac”: Obje ponude značajno premašuju Obersnelove procjene

Za obnovu “Galeba” ponudu dostavili “Dalmont” i “Lenac”: Obje ponude značajno premašuju Obersnelove procjene

Na natječaj za obnovu broda Galeb danas su pristigle samo dvije ponude. Obje su znatno više od procijenjene vrijednosti nabave, koja je iznosila 33,6 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno oko 45 milijuna kuna s PDV-om, prenosi Novi list.

Čak i niža ponuda tvrtke Dalmont d.o.o. za dobrih 13 milijuna kuna premašuje procijenjenu vrijednost te s PDV-om iznosi 58,5 milijuna kuna.

Druga ponuda brodogradilišta Viktor Lenac više je nego dvostruko veća od procjene, te iznosi 75,8 milijuna kuna s PDV-om.

Nada Gunjača, pročelnica Odjela za javnu nabavu Grada Rijeke, nakon otvaranja ponuda kazala je kako slijedi postupak evaluacije te donošenje odluke o odabiru ili poništenju postupka javne nabave.

Gradonačelnik Vojko Obersnel još nije reagirao. Izvjesno je da su u Gradu Rijeci s pravom strijepili od otvaranja ponuda zbog toga što je ovaj projekt postao prvorazredno političko pitanje.

Brod Galeb podijelio je gradski parlament točno na pola, 18 vijećnika je za obnovu, 15 vijećnika je protiv dok je klub Liste za Rijeku od tri vijećnika suzdržan.

“Lista za Rijeku” i MOST-ov vijećnik uz Obersnela

Stav Liste za Rijeku pojasnio je gradski vijećnik Mosta i predsjednik kluba Liste za Rijeku Zvonimir Peranić.

Lista za Rijeku podržat će kreditno zaduženje više zbog Palače šećerane nego zbog »Galeba« kako se ne bi ostalo bez oko 70 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava. Ali pod uvjetom da stigne ponuda za obnovu “Galeba” i da ona bude u skladu s iznosom koji je naveden u natječaju, a to je oko 45 milijuna kuna.

Iako je vijećnik Liste za Rijeku Predrag Miletić i te kako nezadovoljan zbog toga što je brod »Galeb« dobio prioritet u odnosu na izvornu riječku baštinu, klub Liste za Rijeku ipak je podržao Obersnela.

To opravdavaju kreditom, u iznosu od 44 milijuna kuna. U slučaju odbijanja novog kreditnog zaduženja Grad Rijeka bi morao osigurati iz proračuna novac za vraćanje 16 milijuna već povučenih europskih sredstava za obnovu Šećerane, 20-ak milijuna kuna za dovršavanje tog projekta. Moguće je da bi se morali platiti i penali, iako nitko ne zna koliki bi taj iznos bio.

Foto:Hina