Thompsonov odvjetnik brani pozdrav “Za dom spremni”: “Da nisam uvjeren u konačnu pobjedu, ne bih sad stajao ispred vas”

Thompsonov odvjetnik brani pozdrav “Za dom spremni”: “Da nisam uvjeren u konačnu pobjedu, ne bih sad stajao ispred vas”

Odvjetnik Marka Perkovića Thompsona, Davorin Karačić, komentirao je presudu Visokog prekršajnog suda prema makarskom pjevaču koji je kažnjen za pjevanje Bojne Čavoglave s početnim stihom Za dom. Ponovio je ocjenu predsjednika Županijskog suda Ivana Turudića koji je o pozdravu “za dom spremni” rekao da sudska praksa nije ujednačena te da odluka jednog suda ne obavezuje drugi sud, prenosi N1.

“Nije donio odluku sud, donijelo je zasad sudsko vijeće od 3 člana. U Hrvatskoj ne postoji sustav presedana, tako da se ova odluka ne mora nužno referirati na iduće odluke. Štoviše, prema praksi s kojom sam ja upoznat u nekim drugim sličnim slučajevima, Visoki prekršajni sud je uredno donosio različite odluke u odnosu na isto činjenično stanje i istu pravnu osobu. Štoviše, u posjedu sam određenih odluka, doduše ne u ovom predmetu, nego u nekakvim navijačkim predmetima, gdje bih se ja pozivao na prethodne odluke Visokog prekršajnog suda, a gdje bi u obrazloženju bilo rečeno da u Hrvatskoj ne egzistira sustav presedana, pa prema tome sud nije dužan donijeti istu odluku u odnosu na isto činjenično stanje i istu pravnu odluku, dakle sud je donosio različite odluke”, rekao je Karačić, dodavši da je, da bi neka odluka ušla u sudsku praksu potrebno donošenje više odluka koje su međusobno proturječne i različite, radi čega bi se trebalo sastati sudačko vijeće toga suda i na sjednici svih sudaca odlučiti o zauzimanju pravnog stava o nekom pitanju.

“Da je ovaj predmet došao nekom drugom vijeću, moguće je da bismo imali drugačiju odluku”, rekao je Karačić.

Odvjetnik Davorin Karačić nije odgovorio na pitanje hoće li Thompson i dalje pjevati sporni stih, ali je rekao da je uvjeren da će na sudu i dalje presude biti u korist njegovog klijenta.

Očekuje i da će Thompson biti prijavljen zbog koncerta u Splitu 4. kolovoza, jer policija i Državno odvjetništvo nisu neovisni. “Policija je prije svega dio upravnog sustava ove zemlje i ona djeluje po naputcima tog upravnog sustava. Državno odvjetništvo je na papiru neovisna institucija, međutim, očekujem da bi Državno odvjetništvo voljelo slijediti smjerove odakle vjetar puše, tako da je lako moguće da će oni prijavljivati. Na njima je da prijavljuju, na nama je da se branimo”, rekao je Karačić.

Komentirao je i uzvik Za dom spremni, za koji ne smatra da bi trebalo uvijek i u svim slučajevima zabraniti i nazivati fašističkim pozdravom. “Neki pametnjakovići su znali postavljati pitanja kakva je to razlika između izraza Za dom spremni iz Drugog svjetskog rata i izraza iz Domovinskog rata. Pa razlika vam je otprilike ovakva: Kao što je razlika između zelene partizanske uniforme, titovke i zvijezde na čelu dalmatinskih partizana koji su ginuli po crnogorsko-bosanskim vrletima u odnosu na zelenu odoru, titovku i petokraku koju je nosio Veselin Šljivančanin u Vukovaru, a pod kojim simbolima je počinjena agresija i genocid nad hrvatskim narodom”, rekao je Karačić, dodavši da je to pitanje u biti vrijednosni sud, na koje odgovor i svoju riječ može dati jedino hrvatski narod putem svojih zastupnika u Saboru.

“Sud može utvrditi činjenično stanje, ali se ne može arbitrarno upuštati u odlučivanje da li se s nečim krši javni red i mir ili ne. Naime, izraz Za dom spremni, kao izraz kojim su se koristili branitelji u Domovinskom ratu, počiva i na Ustavu, budući da je Domovinski rat zapravo završna faza hrvatske državnosti. Reći da Hrvatska počiva na antifašizmu samo zato što je jedna od stepenica u državotvornom razvoju hrvatskog naroda bio i ZAVNOH, isto je kao da kažemo da Hrvatska počiva na feudalizmu, jer se u preambuli Ustava spominju i određene odluke iz hrvatske povijesti u vremenu feudalizma. Prema tome, mislim da igra tek počinje”, rekao je Karačić.

Upitan misli li da će te svoje navedene stavove moći i pravno obraniti, Karačić je rekao: “Da nisam uvjeren u konačnu pobjedu, ja ne bih sad stajao ispred vas. Do pobjede se ne dolazi lako, do pobjede se dolazi uz malo muke. Do prave pobjede se dolazi uz puno muke, jer je najslađa pobjeda ona koja se izvojuje nakon puno, puno muke.”

Foto: Mario Strmotić/Hina