Liječnici optimistično o stanju djece otrovane ugljičnim monoksidom na “brodu smrti”: Očekuju buđenje iz inducirane kome

Liječnici optimistično o stanju djece otrovane ugljičnim monoksidom na “brodu smrti”: Očekuju buđenje iz inducirane kome

Tragedija koja se dogodila na brodu u hvarskoj luci zavila je u crno obitelj sicilijanskog menadžera Eugenija Vincija (57) koji je, kako je istraga pokazala, preminuo zbog udisanja ugljikova monoksida, koji oštećuje prvenstveno mozak, a potom i druge vitalne organe, prenosi Jutarnji list.

Njegov sin od pet godina i kći od 14 nalaze se i dalje na liječenju u Jedinici intenzivnog liječenja djece (JILD) Klinike za dječje bolesti KBC-a Split i danas su liječnici prvi puta izrazili nešto optimističnije prognoze.

Nakon jutarnje vizite liječnici u splitskoj bolnici rekli su za Jutarnji da su optimističniji u odnosu na ranije stanje djece. Očekuju da bi ih uskoro mogli početi buditi iz inducirane kome.

Podsjetimo, djeca su u srijedu odvedena na kontrolni MR mozga da bi se utvrdilo je li udisanje ugljičnog monoksida kod njih izazvalo oštećenje mozga. Neslužbeno smo doznali da je nalaz MR-a mozga oboje djece pokazao određene promjene na mozgu, no u ovom se trenutku ne može znati o kakvim se oštećenjima radi i koliko će one utjecati na oporavak.

Preostale tri osobe, koje se nalaze na liječenju u KBC-u Split, a koje su također boravile na brodu Atlantia bolje su i nisu životno ugrožene.

“Majka dvoje djece, 46-godišnja talijanska državljanka, zadržana je na Infektologiji i njezino je zdravstveno stanje u srijedu bilo bolje nego prilikom primanja u bolnicu. Ostalo dvoje talijanskih državljana, muškarac (64) i žena (56), medicinski su obrađeni u dnevnoj bolnici i pušteni, ali će u četvrtak ponovno doći k nama na Infektologiju da bismo im napravili nove laboratorijske pretrage” rekao je u srijedu mr. sc. dr. Ante Srzić, specijalist infektolog s Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Foto: Miroslav Lelas/Hina