Sada je i Puhovski izvrijeđao predsjednicu: Za Plenkovića bi bilo najbolje da se Kolinda ne kandidira

Sada je i Puhovski izvrijeđao predsjednicu: Za Plenkovića bi bilo najbolje da se Kolinda ne kandidira

Profesor Žarko Puhovski je za Novi list komentirao odnos Andreja Plenkovića i Kolinde Grabar-Kitarović. Tvrdi da Plenkovića Kolinda Grabar-Kitarović dovodi u tešku poziciju zato što bi njen poraz poljuljao njegov položaj u HDZ-u. Idealna pozicija za Plenkovića bi bila da se Kolinda ne kandidira, smatra Puhovski.

“Plenković nema druge mogućnosti osim da podržava njenu kandidaturu. On visi u stranci jer je relativno izgubio europske izbore. I još jedan sličan neuspjeh bi bio nešto nakon čega se možda ne bi ni mogao kandidirati za predsjednika HDZ-a na unutarstranačkim izborima koji će se održati u proljeće sljedeće godine. A taj bi neuspjeh bio da Kolinda kao njegova kandidatkinja ne bude izabrana. Istina, ne bi to bio takav neuspjeh kakav je bio za europske izbore gdje je sam izabrao kandidate.

Ali ipak je on javno moljakao Kolindu da bude kandidatkinja”, rekao je profesor Žarko Puhovski.

“Za Plenkovića bolje da se Kolinda ne kandidira”

Dodaje da zbog svega toga Plenković “nema drugog izbora nego da trpi njene postupke”, te da se “on jedino može nadati da će je Miroslav Škoro i Zoran Milanović toliko napadati da je otjeraju bliže HDZ-u”.

“Može se samo nadati da će oni odraditi za njega kod Kolinde jer on sam to ne može. Što je ipak vjerojatnija opcija od toga da bi ona sama mogla odustati.

Ona se može blokirati od neke vrste nelagode i straha koje pokazuje u zadnje vrijeme pa onda odlučiti da se ne kandidira. I to bi sigurno bila idealna situacija za Plenkovića. On bi morao izaći s kandidatom iz nužde za čiji eventualni neuspjeh ne bi bio odgovoran, a ako bi uspio, to bi onda bila Plenkovićeve pobjeda”, smatra Puhovski.

“Predsjednica ne zna tko joj glavu nosi”

“Dobrim dijelom do komešanja na javnoj sceni dolazi zbog toga jer je predsjednica potpuno izgubljena i ne zna što da radi. I zbog te njene neodlučnosti, koja na momente dosta graniči s nekom vrstom očaja, ona ide iz greške u grešku. A Plenković onda hoda za njom i bavi se kontrolom štete. Prvo je u njeno ime morao polemizirati s jednim protukandidatom koji tvrdi da ona ni nije kandidatkinja, a sada još mora objašnjavati i njen temperament. Ona ga dovodi u tešku situaciju, ali kao što sam rekao, on nema alternativnu mogućnost.

Ona je toliko toga progutala u tom intervjuu, i osobno, svjetonazorski. Činjenica je da se toliko jadno i žalosno umiljavala desnici da je pričala o svojim roditeljima koji su hranili župnika, da je to doista žalosno. Žalosno, jer bi jednu jako važnu funkciju u državi opet mogla dobiti osoba koja ne zna tko joj glavu nosi”, smatra Puhovski.

Foto: Screenshot N1