Linija manjeg otpora? Djelatnica MVEP-a u Njemačkoj tvrdi da joj je Facebook profil hakiran i da nije napisala sporni komentar

Linija manjeg otpora? Djelatnica MVEP-a u Njemačkoj tvrdi da joj je Facebook profil hakiran i da nije napisala sporni komentar

Nakon što je portal Index prenio objavu sa zatvorenog osobnog Facebook profila Elizabete Mađarević, koja je od siječnja 2019. godine na diplomatskom mandatu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu, navodeći da “širi rasističke, ksenofobne i homofobne stavove”, a njemačkoj kancelarki zamjera “nedostatak vlastite kulture”, te potom i ograde od stajališta objavljenih na fejs stranici Elizabeta Mađarević od strane Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Fenix Magazin je uspio doći do Elizabete Mađarić koja je kazala:

-Moj profil je hakiran i začuđena sam onim što se prenosi. Ja u svemu na službenim dužnostima slijedim politiku vlade RH. Nitko me od novinara nije zvao ni pitao za tu izjavu. Na godišnjem sam odmoru izvan Hrvatske i ništa mi drugo osim tužbe protiv onih koji o meni šire neistine ne pada sada na pamet. Karijerni sam diplomat, što znači da služim hrvatskoj Vladi i državi u svojem službenom djelovanju, rekla je Elizabeta Mađarević dodajući kako drži da krajnji cilj napada nije ona već Vlada RH i novi ministar vanjskih i europskih poslova.

-Ja sam posve obična osoba i profesionalno obavljam svoj posao za svoju državu i Vladu, kazala je prozvana Elizabeta Mađarević.

Reakcija iz MVEP

Na obavijest o objavama na privatnom Facebook profilu Elizabete Mađarević reagiralo je MVEP poslavši sljedeće priopćenje:

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova oštro se ograđuje od stajališta koje je na društvenim mrežama, kako je danas (16. kolovoza 2019.) izvijestio index.hr, objavila djelatnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Elizabeta Mađarević, od siječnja 2019. godine na diplomatskom mandatu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu.

S obzirom na ozbiljne indicije povrede propisa kojima je uređen rad Službe vanjskih poslova Republike Hrvatske, ali i Zakona o državnim službenicima, djelatnica je odmah pozvana u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, gdje će se, bez odlaganja, utvrditi sve činjenice vezane uz spomenute objave. Nakon utvrđivanja činjenica, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova će poduzeti odgovarajuće mjere propisane Zakonom o vanjskim poslovima i Zakonom o državnim službenicima, stoji u priopćenju poslanom od Služba za odnose s javnošću MVEP.

Foto: Geoffroy van der Hasselt/Epa/Pool