Utjecajan, provokativan i nepredvidiv: Preminuo novinar Denis Kuljiš

Utjecajan, provokativan i nepredvidiv: Preminuo novinar Denis Kuljiš

U Zagrebu je u dobi od 68 godina, nakon kratke i teške bolesti, preminuo Denis Kuljiš, jedan od najutjecajnijih i najdugovječnijih hrvatskih novinara, urednika i publicista.

Vijest o smrti Denisa Kuljiša objavio je Jutarnji list.

Denis Kuljiš rođen je u Splitu 8. prosinca 1951. godine. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je opću lingvistiku i sociologiju. Novinarstvom se bavio od svojih ranih dvadesetih, a prvi važniji posao bio mu je 1979. u Poletu, godinu kasnije i u dnevnim novinama Vjesnik.

Bio je urednik u Startu, pomoćnik glavnog urednika tjednika Danas, a radio je i za Studio.

U novinama je radio još od 70-ih godina prošlog stoljeća kada počinje surađivati s Omladinskim tjednikom, Poletom i Studentskim listom, a od početka osamdesetih pa gotovo sve do smrti bio je jedna od najvažnijih figura hrvatske izdavačke i medijske scene, pokrećući brojne novine, portale, pišući kolumne i izdavajući knjige.

Od 2005. do 2017. objavljivao je kolumne u Jutarnjem i Večernjem listu te nizu dnevnih novina u Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

Osim novinarskim i kolumnističkim radom, Kuljiš se intenzivno bavio i publicistikom. Njegova zbirka novinskih tekstova i feljtona Majmuni, gangsteri i heroji objavljena je u Zagrebu 2001., a godinu dana kasnije i u Beogradu. Knjigu Dva pamfleta protiv Tuđmana objavio je 2005., a iste godine iz tiska je izišao i nastavak “Majmuna, gangstera, i heroja”, ovog puta s dodatnim opisima “geniji, lupeži i papci”. Bile su to satirične, britke, nerijetko i vrlo brutalne biografije poznatijih Hrvata. Godinu kasnije objavio je djelo “Ad hominem”.

Izletom u prozu smatrao je svoj politički roman Hrvatski bog Merkur, tiskan u deset tisuća primjeraka.

U suradnji s povjesničarem Williamom Klingerom 2013. objavio je knjigu “Tito: Neispričane priče”, a nedavno je u izdanju beogradskog Službenog glasnika izašla i njegova knjiga “Titov tajni imperij”.

Iza Denisa Kuljiša ostaju njegova supruga i dvoje djece.

 

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina