Hrvati ludi za oružjem: Policija u samo 12 godina “razoružala” više građana nego što Rijeka, Split i Makarska imaju stanovnika

Hrvati ludi za oružjem: Policija u samo 12 godina “razoružala” više građana nego što Rijeka, Split i Makarska imaju stanovnika

Poveći arsenal oružja, uključujući raketni bacač tzv. Zolju, 10 pištolja, 20-tak pušaka i oko devet tisuća metaka, pronašla je policija u kući 81-godišnjeg muškarca na području Bjelovara, izvijestila je u ponedjeljak Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska. Nije to prvi slučaj da se kod hrvatskih građana, a posebice onih starijih pronađe vatreno oružje, prenosi Direktno.hr.

U studenom je na snagu stupio novi Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana. On propisuje da odgovorne osobe koje posjeduju oružje, moraju posjedovati sve potrebne papire i dozvole u svezi s tim oružjem.

Opći uvjeti koje treba ispunjavati su: navršene zakonom propisane godine života, položen lovački ispit, ako vatreno oružje nabavlja radi bavljenja lovom, aktivno bavljenje sportskim streljaštvom, ako vatreno oružje nabavlja radi bavljenja sportskim streljaštvom, opravdani razlog za nabavu oružja, ako oružje nabavlja radi osobne sigurnosti, da građanin nije pravomoćno osuđen i da protiv njega nije pokrenut postupak za kaznena djela i prekršaje koji su zakonom propisani kao zapreka za posjedovanje oružja, da ima uvjete za siguran smještaj i čuvanje oružja.

Posebni uvjeti koje treba ispunjavati su: zdravstvenim pregledom utvrđena zdravstvena sposobnost za posjedovanje oružja, raspolaganje tehničkim znanjem i vještinom za pravilnu uporabu oružja, poznavanje propisa koji se odnose na posjedovanje oružja.

Kod zapljena se najprije utvrđuje je li oružje funkcionalno

Sudski vještak za balistiku, vatreno i hladno oružje Dubravko Gvozdanović za Direktno je komentirao proceduru s osobama kod kojih se zatekne oružje.

“Treba u startu napomenuti da je to kazneno odnosno prekršajno djelo u zavisnosti od oružja koje je pronađeno, iako nekad treba biti oprezan. Postoje situacije u kojoj osobe posjeduju oružja koja naizgled tako djeluju, a zapravo su nefunkcionalna i neupotrebljiva. To sud mora utvrditi vještačenjem. Ključno je da se otklone sumnje odnosno da sud donese odluku na temelju stvarnog činjeničnog stanja, a ne onu temeljenu na pretpostavkama”, započeo je Gvozdanović.

Gvozdanovića smo priupitali, s obzirom na dugogodišnje iskustvo, i s kakvim se oružjem najčešće susreće pri vještačenju na sudu.

“Dominantno se radi o kratkom vatrenom oružju što podrazumijeva revolvere i pištolje”, odgovorio je.

“Oružje iz Domovinskog rata” je floskula

“Teško je definirati što je to oružje iz doba Domovinskog rata, a kada govorimo o starosti oružja. To je floskula. Da bi se to ustvrdilo, trebamo imati jasne pretpostavke da je određeno oružje proizvedeno, nabavljeno i dovedeno u posjed isključivo u vrijeme i za potrebe Domovinskog rata, a niti tada ne možemo isključivo reći da se radi o oružju iz Domovinskog rata. Nije jednostavno baratati s takvim činjenicama jer oružje je moglo biti proizvedeno i puno prije, a korišteno samo za vrijeme rata. Primjerice kratka strojnica Thompson, iako rabljena za vrijeme Domovinskog rata, ne može se ekskluzivno označiti oružjem iz Domovinskog rata. Osim toga, mnoga takva oružja su nefunkcionalna i dotrajala što je danas i vrlo često slučaj na crnom tržištu”, rekao je Gvozdanović.

Od 2007. prikupljeno je 335 tisuća komada oružja

Iz Direktno.hr su kontaktirali policiju radi konkretnih podataka o zapljeni oružja.

Tijekom 2018. godine otkriveno je i prijavljeno 399 kaznenih djela “Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari” iz čl. 331. KZ-a, za što je prijavljeno 226 osoba.

Tijekom prvih šest mjeseci 2019. godine prijavljeno je 166 kaznenih djela “Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari” iz čl. 331. KZ-a, za što je prijavljeno 100 osoba.

Prema podatcima MUP-a u razdoblju od 1. rujna 2007. do 31. svibnja 2019. prikupljeno je ukupno 335 tisuća primjeraka vatrenog oružja. Koliko je to golema brojka možda najbolje govori podatak da bi se s tom količinom oružja moglo naoružati svaki  građanina Splita, Rijeke i Makarske.  Od toga je čak 326 tisuća zabranjenog vatrenog oružja. Također, prikupljeno je i više od pet milijuna streljiva te pet tona eksploziva.

Nađeno oružje je oružje koje pronađu građani i dojave policiji koja ga preuzima ili ga policija pronađe npr. prilikom ophodnje, a to oružje nije registrirano i za njim nije raspisana potraga, a predano oružje je oružje koje je registrirano i građani ga više ne žele posjedovati te ga predaju policiji u korist Republike Hrvatske.

Građani koji dragovoljno žele predati oružje mogu nazvati broj policije 192. Nakon poziva na njihovu kućnu adresu doći će policijski službenici u civilu s vozilom bez policijskih oznaka koji će takvo oružje preuzeti te tako osigurati anonimnost građana i sigurnu predaju oružja, stoji u priopćenju MUP-a RH.

Foto: Hina