Neven Mimica o svojoj nekad bliskoj suradnici Elizabeti Mađarević: Bila je neprilagođena

Neven Mimica o svojoj nekad bliskoj suradnici Elizabeti Mađarević: Bila je neprilagođena

Diplomatkinja Elizabeta Mađarević u svojoj je karijeri radila i za Nevena Mimicu i to kao savjetnica u uredu potpredsjednika Vlade dok je on obnašao tu dužnost, a zatim godinu i pol kao administrativna službenica u njegovu kabinetu europskoga povjerenika za zdravlje i zaštitu potrošača.

Trenutačni europski povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj u odlasku odgovorio je na upit tportala o svojim saznanjima vezanim uz njezine ksenofobne stavove zbog kojih joj sad prijeti i otkaz u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, javlja N1.

Mimica navodi da ju je početkom 2012. godine predložio za savjetnicu potpredsjednika Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku, a tada je već je šest godina radila u sustavu Ministarstva vanjskih poslova, gdje je i nastavila raditi nakon povratka iz Bruxellesa početkom 2015. godine, surađujući s ukupno šest ministara vanjskih poslova.

“Moj odabir se temeljio na dobrom životopisu, razgovoru i radnom iskustvu i doprinosu koji sam tražio za poslove na povezivanju vanjske i sigurnosne politike. Jednako tako, i preostala tri savjetnika u ured potpredsjednika Vlade došla su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Nemam nikakvih saznanja da bi za vrijeme naše trogodišnje suradnje u Vladi RH i Europskoj komisiji kolegica Mađarević iskazivala, službeno ili neslužbeno, ikakve stavove koji bi bili suprotni vladinoj i državnoj politici”, naveo je Mimica u svom odgovoru.

Kao razlog zašto je prestala raditi u njegovom kabinetu europskoga povjerenika početkom 2015. godine naveo je njezinu “osobnu neprilagođenost načinu rada u Europskoj komisiji.”

“Sve što je nakon toga radila paralelno sa svojim službenim statusom u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova samo ukazuje da će se Ministarstvo morati pozabaviti s puno većim uvođenjem reda u svoje djelovanje nego li bi to bilo rješavanje pojedinačnog slučaja Mađarević”, istaknuo je Mimica.

Zaključno je naveo da sav njegov dosadašnji rad, politička i ljudska uvjerenja ne ostavljaju nikakvu sumnju u to kakva može biti njegova reakcija na sve iskaze netolerancije, radikalizma, rasizma, ksenofobije i homofobije, pogotovo kada dolaze od onih koji trebaju zastupati i objašnjavati hrvatsko ustavno uređenje i državnu politiku.

“Samo odbacivanje, osuda i no pasaran”, zaključio je Mimica.

Foto: Mario Strmotić/Hina