Dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima: Škoro za istraživanja koja će dovesti do istine o ustaškim i partizanskim zločinima

Dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima: Škoro za istraživanja koja će dovesti do istine o ustaškim i partizanskim zločinima

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro obilježio je Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u Gračanima u Zagrebu, gdje je nazočio pokapanju 294 ekshumirane žrtve komunističkih zločina, prenosi N1.

“Ispraćamo posmrtne ostatke 294 žrtve 2. svjetskog rata i poraća, i izražavam sućut njihovim obiteljima. Mi smo duboko podijeljen narod, ne trebamo se dijeliti i po žrtvama. Hrvatska mora priznati sve žrtve koje su učinjene u njezino ime, ali ne smije dopustiti da joj se prisuje nedokazani zločin. Hrvatski narod je duboko podijeljen i to možemo vidjeti u svim segmetnima, moramo pokušati graditi zajedništvo. Treba osuditi sve zločine nacističkog, fašističkog i komunističkog režima. Sve žrtve zaslužuju pijetet”, rekao je Škoro.

O izjavama Davora Ive Stiera kazao je: “Ne znam, jučer sam kuhao fiš paprikaš i ne želim komentirati stranačke politike bilo koje stranke jer sam nezavisni kandidat”.

Nije želio šire govoriti o tome jer je ‘danas ovaj dan’, kazao je.

Zatražen da komentira sramotan napad na Srbe kod Knina, Škoro je rekao da osuđuje svako nasilje, ali ni o tom događaju nije želio govoriti ‘na današnji dan’.

“Dok policija ne iznese detalje, sve drugo je prejudiciranje i brojanje krvnih zrnaca i to nam ne treba”, rekao je Škoro.

Podržava istraživanja koja će otkriti istinu o zločinima svih režima

Škoro je na društvenim mrežama objavio priopćenje povodom dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima.

“Na današnji ‘Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima’ nazočan sam posljednjem ispraćaju posmrtnih ostataka 294 komunističke žrtve ekshumirane na području Gračana, koje su ubijene tijekom Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Moje su misli i molitve uz njih, kao i uz sve druge žrtve nacističkog, fašističkog, komunističkog, ali i staro-jugoslavenskog režima koji su u crno zavili stotine tisuća obitelji.

Umjesto stalnog natjecanja u mjerenju zala zločinačkih režima i zločinaca, pažnju bi napokon trebalo usmjeriti prema žrtvama koje zaslužuju našu sućut i pijetet, a njihovi bližnji pravo na istinu i pravo na sjećanje.

Hrvatska nikada neće zanijekati ni jedno ubojstvo koje se dogodilo iz političkih razloga u njezino ime, ali Hrvatska nikada neće pristati ni na jedno izmišljeno ili nedokazano ubojstvo ili zločin.

Polazeći od poznatoga biblijskog stajališta da nas samo istina može spasiti i osloboditi, kao predsjednik Republike podržat ću sva znanstvena i terenska istraživanja koja bi nas dovela što je bliže moguće istini o žrtvama zločinačkih poredaka kojih se na ovaj dan prisjećamo” napisao je Škoro. 

Foto: Hina