Raspudić: Plenković i Brkić skupa protiv Škore i Kolinde u borbi za opstanak u politici

Raspudić: Plenković i Brkić skupa protiv Škore i Kolinde u borbi za opstanak u politici

Nino Raspudić je u svojoj kolumni za Večernji list iznio zanimljivu tezu o svojevrsnom savezništvu predsjednika i potpredsjednika HDZ-a, Andreja Plenkovića i Milijana Brkića, s ciljem ostanka na poziciji moći u kojoj ih ugrožavaju i Miroslav Škoro i Kolinda Grabar-Kitarović, na poziciji predsjednika Republike. Raspudić je špekulirao o tome tko bi mogao stajati iza napisa u Nacionalu koji kompromitiraju Kolindu Grabar-Kitarović.

Plenković i Brkić u ulozi Hrvata katolika protiv lijeve opasnosti

“Plenkovićevu HDZ-u najgora je varijanta ući u 2020. sa Škorom kao predsjednikom države. To bi za njih značilo daljnje gubljenje biračkog tijela koje će se seliti prema opcijama koje podrže Škoru i trenutačni bijeg Plenkovića u Bruxelles, bez nove kandidature za predsjednika stranke.

Pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović također bi oslabila Plenkovića. Ona bi tada predstavljala jedini čvrst, pobjednički faktor u HDZ-u, za razliku od njegovih luzera s europarlamentarnih izbora, pa bi njena potpora, primjerice kandidatu Stieru, a sada je okružena njemu bliskim ljudima, značila siguran pad Plenkovića, ali i Brkića na unutarstranačkim izborima. Ironično, sve vodi prema čvrstom zagrljaju Plenkovića i Brkića kao zadnjoj šansi da obojica politički opstanu.

Na koncu, pobjeda Milanovića najviše odgovara sadašnjem vrhu HDZ-a jer bi onda za parlamentarne izbore imali babarogu protiv koje bi dijelom mogli mobilizirati biračko tijelo, u smislu da Hrvate katolike jedino homogeniziranje oko HDZ-a i Plenkovića može spasiti od lijeve opasnosti, koliko god to smiješno zvučalo.”

Tko stoji iza prijetnje u Nacionalu

U tom kontekstu spomenuo je i Nacionalov članak koji kompromitira Kolindu Grabar-Kitarović kroz njenu korispondenciju s bivšim savjetnikom za nacionalnu sigurnost, a sada Škorinim savjetnikom u kampanji Mate Radeljićem.

“Notorni dojavljivački tjednik objavljuje nešto na tragu stare Šeksove najave/prijetnje da bi u kampanji mogli iskrsnuti neki za predsjednicu kompromitirajući materijali. Konkretno, javnost je obaviještena kako Mate Radeljić, odbačeni i uvrijeđeni bivši savjetnik Kolinde Grabar-Kitarović, ima privatne SMS-ove i mailove koje je s njom razmjenjivao, a koji je mogu kompromitirati. Pa je objavljen jedan u kojem se aktualna predsjednica pita je li pogriješila što je maknula Brozovu bistu iz ureda, a to izlazi malo nakon što je objavila intervju u desnom političkom tjedniku u kojem tvrdi da je ikonu jugoslavenskog komunističkog diktatora maknula beskompromisno pa na koncu po tom pitanju ispada redikulozno.

Ako slijedimo analizu preko traga Cui bono?, kome to koristi, ova objava sigurno šteti Škorinoj kampanji jer Radeljića, važnu osobu u Škorinu stožeru, prikazuje kao neodgovornog, neprofesionalnog, osvetoljubivog čovjeka. Ako si bio savjetnik predsjednika, da ti poslije on ne znam kakav nož zabije u leđa, ne smiješ ga poslije blatiti u javnosti jer imaš odgovornost prema instituciji, samom sebi kao profesionalcu (uostalom, zašto bi mu Škoro vjerovao da neće isto sutra raditi i njemu), a i nije džentlmenski.

No ova objava šteti i Grabar-Kitarović i sigurno nije naručena iz njezina stožera jer, da jest, ograničila bi se na to da bivši savjetnik prijeti objavom SMS-ova i mailova, a ne bi objavili jedan od njih koji je pokazuje nevjerodostojnom i smiješnom. Ovo što je objavljeno ide na štetu i Grabar-Kitarović i Škore, dakle indirektno u korist Milanovićeve kampanje. A svemu tome se sigurno nije dovinuo bezvoljni SDP, već vjetar puše odnekud drugdje.”

Brkić i prljava kampanja

Komentirao je i jednu zanimljivu Brkićevu izjavu.

“Na tragu one – zašto mi kažeš da ideš u Krakov ako doista ideš u Krakov, znakovita je prekjučerašnja izjava Milijana Brkića kako je „HDZ uvijek spreman na sve, ali nikad nije vodio prljavu kampanju“. Da je HDZ spreman na sve, to znamo, a to da nikad nije vodio prljavu kampanju je neistina, čije isticanje upravo potvrđuje kako će voditi prljavu kampanju. A najprljavija je kad radiš protiv svog formalnog kandidata iz više razloga.

Dakle, eliminacija Grabar-Kitarović, slabljenje Stiera koji joj daje jaku potporu i dobrodošla babaroga Milanović kao predsjednik kojem bi se onda mogao suprotstaviti samo homogeniziran HDZ na osovini Plenković – Brkić” zaključio je Raspudić.

Foto: Edvadr Šušak/Hina