Tko je zapalio Amazonu: Je li predsjednik Bolsonaro kriv za požare u Brazilu?

Tko je zapalio Amazonu: Je li predsjednik Bolsonaro kriv za požare u Brazilu?

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, često zvan “tropski Trump”, odbacio je optužbe da je njegova politika dovela do neobično velikog broja požara ove godine.

“Zvali su me Kapetan Motorna Pila. Sada sam Neron koji je zapalio Amazonu”, rekao je Bolsonaro.

Požari zabrinjavaju mnoge aktiviste. Nebo iznad Sao Paola, najvećeg brazilskog grada, prije nekoliko dana bilo je prekriveno gustim dimom koji dolazi od požara miljama daleko. Prema službenim podatcima broj požara je u 2019. za 83% veći nego u istom periodu 2018-e.

Međutim, Bolsonaro odbacuje tvrdnje da se radi o krizi. Ističe da je Brazil u sušnom dobu godine, kao i da je sezona “queimade”, paljenja, kada poljoprivrednici krče šume paljenjem, da bi pripremili zemljište pogodno za poljoprivredu i stočarstvo.

Međutim, mnogi za požare optužuju njegovu politiku. Bolsonaro se zalaže za razvoj poljoprivrednog i rudarskog sektora, nasuprot onima kojima je prioritet zaštita prirode. Između ostalog, smanjio je razinu zaštite prirodnih rezervata.

“Moramo imati na umu da tamo (u Amazonskoj prašumi) živi 20 milijuna Brazilaca. Moramo im omogućiti razvoj. Ne radi se samo o zaštiti prirode”, rekao je  Bolsonaro.

Što kažu podatci NASA-e

Međutim, što o tome govore činjenice? Jesu li politike Jaira Bolsonara dovele do požara? Podatci su iznenađujući.

Američki NASA-in Earth Observatory sustav je satelita kojim se Zemlja promatra kao integrirani sustav kopnene i vodene površine kao i atmosfere. Prema zaključcima znanstvenika koji upravljaju tim sustavom, požari u Amazonskoj prašumi o kojima se toliko priča nisu ništa jači od prosjeka posljednjih 15 godina, prenosi Večernji list.

Drugim riječima, nagli porast od 85% obzirom na prošlu godinu ne mora predstavljati određeni trend, već se može interpretirati kao očekivane godišnje fluktuacije u pojavi požara.

S druge strane, porast požara nije iskusio samo Brazil. U Boliviji broz požara u odnosu na prošlu godinu porastao za 114 posto, u Gvajani za 145 posto, u Peruu za 104 posto, u Surinamu za 128 posto, u Venezueli za 19 posto, dok se u Kolumbiji smanjio za 13 posto, u Ekvadoru za čak 56 posto.

Koliko got nekome Bolsonaro nije drag, teško se njegova politika može optužiti za porast požara u Boliviji i Peruu.

Foto: Jim Lo Scalzo/Epa