Apsurd: Dobili su izbjeglički azil u Njemačkoj, a onda idu na odmor u Siriju iz koje su pobjegli zbog rata

Apsurd: Dobili su izbjeglički azil u Njemačkoj, a onda idu na odmor u Siriju iz koje su pobjegli zbog rata

“Seehofer Sirijcima želi oduzeti status izbjeglica”, piše list Bild. Javni servis „BR24″ navodi da „Seehofer želi prisilno vratiti Sirijce koji odlaze u Siriju na odmor”. U komentaru lista „Welt” se navodi: “Ovako izbjeglice ismijavaju njemačko gostoprimstvo”. Na društvenim mrežama se također dosta raspravlja o ovoj temi i postavlja pitanje: Zloupotrebljavaju li Sirijci pravo na azil kada odlaze na odmor u domovinu?

Tako bi se očito trebala shvatiti izjava njemačkog ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera (CSU) koji je za list „Bild am Sonntag” pored ostalog izjavio: „ Onaj tko kao izbjeglica iz Sirije redovno odlazi na odmor u Siriju, ne može ozbiljno tvrditi da će u Siriji biti progonjen. Ako BAMF (Savezni ured za migracije i izbjeglice) sazna za odlazak u zemlju porijekla, onda će po hitnom postupku biti provjerena mogućnost ukidanja izbjegličkog statusa Deutsche  Welle.

Ova izjava je izazvala kritike kod oporbe i humanitarnih organizacija. „Ministrova izjava sugerira da izbjeglice iz Sirije odlaze na odmor u zemlju u kojoj vlada građanski rat”, izjavio je za DW predsjednik Caritasa Peter Neher i dodao: „Kroz naš rad sa izbjeglicama smo saznali da sirijske izbjeglice odlaze kratko u zemlju kako bi pomogli bolesnim ili maloljetnim članovima svoje obitelji koji su u nevolji. Kratko odlaze u Siriju i ako je netko od članova obitelji ili rodbine na smrtnoj postelji”. Plava putovnica osobama koje imaju status izbjeglice dozvoljava putovanje u inozemstvo, ali ne i u zemlju iz koje su pobjegle.

Anvar Abdulkadel je izbjeglica iz Sirije. On kaže da se na društvenim mrežama mnogo govori o ovoj temi. „Izbjeglice ponekad i uz pomoć krijumčara pokušavaju preko susjednih zemalja kao što su Sirija, Irak ili Libanon ući u Siriju kako bi pomogli nekom od članova obiteljii koji ima ozbiljnih problema ili je bolestan”.

Nema točnih podataka

Trenutno nema ni brojeva niti procjena koliko je Sirijaca koji imaju status izbjeglice u Njemačkoj putovalo u Siriju, zašto su putovali i u koliko slučajeva je jedno takvo putovanje dovelo do oduzimanja izbjegličkog statusa”, priopćeno je iz BAMF-a. U proteklih nekoliko godina je oko 780.000 Sirijaca pobjeglo u Njemačku.

Seehoferova izjava je došla u vrijeme kada se u tri njemačke savezne zemlje u istočnom dijelu Njemačke održavaju izbori. Političarka stranke Ljevica Ulla Jelpke predbacuje Seehoferu da podgrijava raspoloženje protiv sirijskih izbjeglica kako bi CDU i CSU bio „atraktivniji za birače AfD-a”. Ona kaže da nije „odmor”, ako osoba koja ima status izbjeglice, putuje u svoju zemlju kako bi se sastao s obitelji.

Sirijske izbjeglice: “To šteti našem ugledu”

Rami A. (ime promijenjeno) živi u Brandenburgu. Prije pet godina je iz Damaska pobjegao u Njemačku. On kaže da aktualna rasprava jača stranku AfD (Alternativa za Njemačku) i da, kako kaže: „šteti našem ugledu”. Tražimo da se svi Sirijci vrate u zemlju kako bi je obnovili. Međutim, on sam kao i mnogi drugi, strahuje da će ga, ukoliko se vrati, Assadov režim proganjati. Taj problem naravno nemaju pristalice režima.

Rami A. napominje da situacija u Siriji nije ista u svim dijelovima zemlje i da se u regiji Idlib još uvijek vode borbe. On kaže da poznaje nekoliko izbjeglica koje su putovale u Siriju i koje su se prije odlaska javile njemačkim vlastima. „Jedan čovjek je po svaku cijenu prije sahrane htio vidjeti mrtvu majku”, kaže Rami A.

Putovanje iz „moralnih obaveza”

Dobrovoljni povratak u zemlju porijekla može biti razlog za oduzimanje izbjegličkog statusa, ali samo pod pretpostavkom da je izbjeglica ponovo pod zaštitom države. „Ukoliko se radi o putovanju radi godišnjeg odmora ili dugoročnog boravka u zemlji porijekla, onda postoje indicije da se izbjeglica ne boji da će biti progonjena”, kažu u BAMF-u. Međutim, ne postoji mogućnost da izbjeglica automatski izgubi status izbjeglice ukoliko otputuje u zemlju porijekla.

No za sad, čak i u slučaju ukidanja izbjegličkog statusa, nitko iz Njemačke neće biti vraćen u Siriju. Naime, do 31.12.2019. godine je na snazi zabrana prisilnog povratka u ovu zemlju.

Na slici: Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer (CSU)

Foto: Lukas Barth-Tuttas/EPA