Dujmović se prisjetio teških trenutaka: Kako mi je Ivo Josipović smjestio otkaz u Večernjem listu

Dujmović se prisjetio teških trenutaka: Kako mi je Ivo Josipović smjestio otkaz u Večernjem listu

Tihomir Dujmović komentirao je komemoraciju žrtava partizanskog terora koja je održana u zagrebačkoj četvrti Gračani, a prisjetio se i  teških trenutaka kada mu je, tvrdi, Večernji list  prije deset godina otkazao suradnju  jer je to tražio Ivo Josipović.  Dujmovićev osvrt prenosimo u cijelosti.

“Prošlo je deset godina kako sam zbog teksta “Što kriju grobnice na Sljemenu” izbačen iz Večernjeg lista premda sam tada bio jedan od najčitanijih autora u toj novini. Bio je to jedan od prvih tekstova koji su ordinarnim dokazima pokazivali antifašističkoj Hrvatskoj da su partizani na obroncima Sljemena nakon kraja Drugog svjetskog rata, fašističkom nemilosrdnošću tom prilikom između ostaloga likvidirali dva razreda srednje škole,”mladost na rubu punoljetnosti kako precizira vještak sudske medicine”. Na intervenciju iz tadašnjeg Ureda predsjednika republike zbog rečenice “ jedva pet kilometara od trga Bana Jelačića i jedva 35 centimetara ispod zemlje ruka jednog srednjoškolca je stisnula križić u ruci sekundu prije nego li mu je neki lik sa Josipovićevom lijepom partizanskom kapom ispalio metak u čelo”, idući dan mi je uručen otkaz!

Sada, deset godina kasnije, dočekao sam da su ekshumirani posmrtni ostaci gotovo tri stotine žrtava komunističkih zločina u Gračanima, među kojima je bila petina djece.Šezdeset ubijenih su bili djeca. Žurim reci da u Gračanima leži još 450 neiskopanih žrtava komunističkog fašizma.
Dakle, 74 godine nakon likvidacija dočekali smo da se te ljude bar dostojno pokopa. No mi smo do te razine dotučen narod bez elementarnog samopouzdanja i narod posve zdrobljenog nacionalnog ponosa. Naime, i država i vlast i sve moguće strukture vlasti pokazuju u prvom redu besramnu nezainteresiranost za ovu temu, ori tom skrivajući istinu o egzekutorima tih zločina. Pa partizanski zločini i lokacije egzekucija u Gračanima službeno su poznati od 1990, ali su prva iskapanja izvedena tek prije deset godina! Tako da smo tek sada, dakle nakon 30 godina iskopali samo na toj lokaciji manje od 50 posto žrtava. Pri tom još imamo širom zemlje 800 netaknutih stratišta komunističkih zvjerstava!

Pri tom se kad se ponekad i ekshumira neka žrtva, uporno ističe da je eto pravda afirmirana i da se eto i tim žrtvama sada ljudski dostojno može zapaliti svijeća.

I baš nikoga da istraži ili upita ministra Medveda i njegov tim: gospodo, ne radite od nas idiote, možete li nam reci tko je ubio te ljude? Pa niste vi mirogojski grobari i nije Vaš jedini posao u toj priči ekshumacija!

Brigadni generale Tomo Medved, pustimo sad paljenje svijeća, Vi znate sto je rat i Vi razumijete da je ovdje elementarno pitanje: tko je naložio gračanski sadizam i tko ga je izvršio? Pa nisu ih Marsovci poklali! Ne može se suočavanje s prošlošću obaviti tako da se zapale svijeće i istodobno sakrije ime zločinca. Nisu ti zločini izvršeni prije 500 godina da je sad nemoguće rekonstruirati događaj.! Javna je povijesna tajna da je u Gračanima u svibnju 1945 bio stacioniran štab Đoke Jovanića i da su iz tog štaba stizale zapovijedi za taj masakr. Zašto ne smijemo znati koje su partizanske jedinice izvršile pokolj, tko ga je naredio, sto je o tome znao jedan Holjevac, jedan Šibl, jedan Bakarić?

Bez tih istina od nas se rade idioti. Evo iskopali smo ih, možete im zapaliti svijeću, suočili smo se s istinom, ali nećemo vam reći tko je te ljude ubio! Niti smo dali nalog povjesničarima da to istraže! To je poruka!
I tako širom Hrvatske! Nije dosta da se ta iskapanja vrše ovako sramotno sporo, medijski gotovo konspirativno ( isključivo zato da svi egzekutori na miru umru) nego se baš nikada nije utvrdilo: tko je konkretno izvršio likvidacije, tko ih je naredio i tko je sve bio uključen u ta zvjerstva! Pri tom s jedne strane iskapamo Titove žrtve uključujući kako vidimo čak i djecu, dok s druge strane državnim novcem obnavljamo brod kojim je glavni satrap svih tih likvidacija u slobodno vrijeme plovio! Može li licemjernije”, piše Dujmović.

Foto. Edvard Šušak/Hina