Milardović traži odlučnu reakciju Plenkovića: Treba izbaciti Pupovca iz vladajuće koalicije

Milardović traži odlučnu reakciju Plenkovića: Treba izbaciti Pupovca iz vladajuće koalicije

“Situacija je uzavrela i prijeti da se potpuno otme kontroli. Sada netko treba spustiti loptu na zemlju i s par političkih poteza smiriti uzavrele strasti.”

Tim je riječima politolog sa splitskog Instituta za globalizacijske studije prof. dr. Anđelko Milardović opisao situaciju koja posljednjih dana vlada u Hrvatskoj: fizičke napade na kafiće čiji su vlasnici građani srpske nacionalnosti, ali i ocjenu Milorada Pupovca po kojoj je Hrvatska postala “čimbenik faktora nestabilnosti u regiji”. Ustvrdivši pritom da nije nerealna mogućnost da, što se tiče odnosa prema Srbima, Hrvatska krene putem NDH.

Milardović podsjeća da podražaj uvijek izaziva reakciju. Na Pupovčeve su riječi odmah reagirali s desnog dijela političkog spektra, uključio se i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić svojim reminiscencijama na srpsku pobunu u Hrvatskoj iz 1991. Bjesne branitelji i stradalnici Domovinskog rata, Srbi po Hrvatskoj očekuju nove napade, političari se međusobno svađaju, a zemljom odjekuju oktave za nekoliko stupnjeva više od normalnih, piše Slobodna Dalmacija.

– Premijer Andrej Plenković mora odmah Pupovca pozvati na konzultacije i pitati ga misli li on stvarno ono što je objavio portal u susjednoj državi. Ako mu Pupovac doista potvrdi da tako misli, Plenković mu treba reći da izvoli izaći iz Vlade. Jer, ne može okolo tvrditi da je ovo ustaška vlast i onda u njoj sjediti. I pritom primati “ustaške” kune za svoj rad – ističe Milardović.

– Do sada je Plenković kao makijavelist možda morao trpjeti Pupovca i njegov SDSS kako bi održao koaliciju. No, nakon ovoga više nema potrebe za tim. Ne sjećam se da je itko ikada u Hrvatskoj pokrenuo postupak za rehabilitaciju Ante Pavelića. U Srbiji je takvih postupaka bilo, i u slučaju Draže Mihailovića i u slučaju Milana Nedića, no Pupovac tada nije napao Srbiju kao “faktor nestabilnosti” – ocjenjuje Milardović. On upozorava da se Hrvatska vratila u 1991., a da se i predsjednička kampanja polako pretvorila u predstavu u kojoj se glavni akteri trude tko će ustašovati što više, a tko što manje. Sve, uvjeren je naš sugovornik, kako se ne bi razgovaralo o meritumu stvari. Jer, očito je lakše govoriti o Drugom svjetskom ratu nego o reformama, recesiji koja nas ponovno čeka i razvoju zemlje.

Foto: N1