HSP predstavio program za “državotvorno jedinstvo”: Od revizije privatizacije do medicinske konoplje

HSP predstavio program za “državotvorno jedinstvo”: Od revizije privatizacije do medicinske konoplje

Danas je na  konferenciji za medije u središnjici HSP-a u Zagrebu  javnosti predstavljena “Programska deklaracija hrvatskog zajedništva” koju HSP, na čelu s gradonačelnikom Gospića Karlom Starčevićem, zamišljen kao program oko kojeg bi se trebale skupiti “državotvorne” političke snage u Hrvatskoj.

U prijedlozima je bilo onih očekivanih, lustracija i ratna odšteta, onih koje su inspirirale druge inicijative i stranke poput vode kao ustavne kategorije, ali i nekih koje su iznenadile. HSP je tako predložio subvencioniranje sadnje ekološke medicinske konoplje, kao i zabranu eksploatacije nafte u Jadranu.

“Jedinstvo politički i svjetonazorski srodnih državotvornih stranaka, na žalost, u ovom trenutku je nerealan politički projekt no zajedništvo utemeljeno na programu i općeprihvaćenoj suverenističkoj platformi je ‘condicio sine qua non’, dakle nužan preduvjet za sve buduće uvjete i sve procese kako političkog tako i moralnog ozdravljenja hrvatskog naroda. To bi bio preduvjet konačnom stvaranju zdrave nacije političkih Hrvata.”

“Stoga se, temeljem već usvojenih odluka, usuđujemo predložiti i javno predstaviti ovu Deklaraciju svim našim političkim ili potencijalnim koalicijskim partnerima te udrugama i dokazanim pojedincima državotvornog i nacionalnog opredjeljenja, kao naš osobni, ali i stranački doprinos nacionalnom ozdravljenju i općehrvatskom zajedništvu.

Lustracija i ratna odšteta

U deklaraciji stoje neke očekivane stavke poput one prve, o lustraciji. U toj stavci pozivaju na uvođenje Rezolucije Vijeća Europe 1481 koja osuđuje sve totalitarne režime. Od očekivanih stavaka je i zakon o ratnoj odšteti koju bi Srbija i Crna Gora trebala isplatiti Hrvatskoj.

Privatizacijski kriminal je ratno profiterstvo

“Osim toga, deklaracija poziva i na obeštećenje i povrat imovine otete za vrijeme komunističke Jugoslavije, ali i povrat nezakonito stečene imovine u pretvorbi i privatizaciji. Deklaracija se poziva na državne revizorice Šime Krasić po kojem je manje od 2% državne imovine privatizirano legalno. Osim toga, ističu da se privatizacijski kriminal smatra ratnim zločinom, te da ne zastarijeva.

Pozvali su i na vraćanje na snagu Zakona o ispitivanju porijekla imovine i oduzimanju nezakonito stečene imovine.

Referendumi i izborni zakon

Autori deklaracije su primijetili referendumsku inicijativu “Narod odlučuje”, pa tako predlažu novi izborni zakon i novi zakon o nacionalnim manjinama. Osim toga, predlažu i zakon o referendumima, koji bi smanjio broj nužnih prikupljenih potpisa i produžio rok.

U deklaraciji se zalažu i za podjelu Hrvatske po izbornim jedinicama u kojima bi se birao po jedan zastupnik, po uzoru na Veliku Britaniju.

Medicinska konoplja, zabrana eksploatacije nafte u Jadranu

U deklaraciju je ušao i jedan prijedlog koji je aktualizirao MOST, o vodi kao ustavnoj kategoriji. Osim toga, predlažu i uvođenje isključivog gospodarskog pojasa, i zabranu eksploatacije nafte u Jadranu.

Iz kategorije sličnih prijedloga valja istaknuti proglašavanje poljoprivrede “strateškom gospodarskom djelatnošću” te subvencioniranje razvoja “ekološke proizvodnje, a koja uključuje industrijsku i medicinsku konoplju.”

Foto: Hina