Srbijanski ministar o svjetskom znanstveniku i četničkom zločincu: “Tesla je Hrvat koliko i vojvoda Đujić”

Srbijanski ministar o svjetskom znanstveniku i četničkom zločincu: “Tesla je Hrvat koliko i vojvoda Đujić”

Nastavljaju se polemike oko prisvajanja velikog znanstvenika Nikole Tesle. Ministar kulture i informiranja Srbije Vladan Vukosavljević sada je rekao da je, ako je Tesla hrvatski izumitelj, ban Josip Jelačić onda srpski vojskovođa hrvatskog porijekla jer je rođen u Novom Sadu.

Nikola Tesla rođen je 1856. godine u Lici te je poznata njegova izreka da se jednako ponosi svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom, a polemika oko toga kome on zapravo pripada malo se više razbuktala u posljednje vrijeme, nakon najave da će se Hrvatska na EXPO-u 2020. predstaviti kao zemlja velikih umova među kojima je i Tesla. – Kada bih ja prihvaćao logiku hrvatske kolegice, onda bih je mogao zamoliti da na svom centralnom trgu u Zagrebu, na spomeniku bana Jelačića, dodatno uklešu da je riječ o srpskom vojskovođi hrvatskog porijekla. To je potpuno identična logika – rekao je ministar u razgovoru za Nedeljnik, koji je na naslovnici intervju predstavio uz naslov “Tesla je Hrvat koliko i vojvoda Đujić”, s obzirom na to da je zloglasni četnički vojskovođa također rođen u Hrvatskoj, piše Večernji list.

– Ako ćemo već ići tom logikom, onda predlažem da se koriste isti aršini. Isto se može reći i da je vojvoda Momčilo Đujić hrvatski vojskovođa srpskog porijekla – rekao je Vukosavljević. Kaže da je Tesla nesumnjivo Srbin, da je razumno reći da je zbog svoje genijalnosti i doprinosa zapravo građanin svijeta, ali da to vrijedi i za Voltairea, Dostojevskog, Einsteina…

Foto: Mladen Volarić/Hina